MECANISMUL prin care hipermarketurile CRESC PREŢURILE

Producătorii de carne atrag atenţia că nivelul preţurilor la alimente în acest an a rămas acelaşi ca în 2014, în condiţiile în care toate produsele au înregistrat ieftiniri importante. Principala cauză, susţin aceştia, este politica reţelelor comerciale, care tind să-şi maximizeze profiturile în detrimentul consumatorilor.

04 mai 2015, 06:46
MECANISMUL prin care hipermarketurile CRESC PREŢURILE

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna martie 2015, faţă de luna martie 2014, indicele preţului de consum la produsele alimentare a fost acelaşi, spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).

„Sunt însă produse alimentare, cum este oul, care primăvara are preţul scăzut, sau cum este carnea de pasăre sau de porc care, din cauza embargoului cu Rusia, conjunctural, a avut preţul mai mic. În mod normal, această scădere de preţuri la poarta fermierilor ar fi trebuit să se reflecte în preţul de la galantar, lucru care nu s-a întâmplat. Preţul se formează la cerere-ofertă, dacă şi consumatorii sunt dispuşi să plătească preţul pe care îl găsesc în galantar, comerciantul poate să crească preţul până la nivelul la care se opreşte consumatorul să cumpere. Din păcate, legea nu prevede cât trebuie să fie adaosul comercial la produse. Probabil că ar trebui să se facă mai mult pe partea de legislaţie fiscală. Dacă el poate să pună 200% adaos comercial, atâta pune, fără nicio problemă. Recent, în Cehia s-a reglementat prin lege ca anumite produse de bază, carne, lapte, ouă, pâine, să aibă adaos comercial limitat la 30%”, a declarat Ilie Van pentru ziarulring.ro.

Preşedintele UNCPR spune că „întreaga reţea comercială are tentaţia ca, în luna premergătoare reducerii TVA, să crească preţurile”. „Eu, de exemplu, am văzut chiar într-un magazin de cartier ouă cu 80 de bani, în timp ce noi îl vindem cu 18-20 de bani la poarta fermei. Problema este că pe legislaţia actuală nu există posibilitatea de a lua măsuri împotriva acestui fenomen. Producătorul nostru nu este suficient de puternic în raport cu reţelele comerciale foarte mari, care au putere de negociere, şi atunci nu poate să-i impună unui retailer să vândă cu un anumit preţ. Ei încearcă acum să mărească adaosul comercial pentru ca reducerea preţului la raft să existe, dar el să aibă acelaşi preţ ca acum. Este un fel de speculă a momentului din partea retailerilor. Dacă luna aceasta nu îi va controla nimeni şi îi va lăsa să-şi crească preţurile cât vor ei şi îi vor controla doar după 1 iunie, vor constata că au micşorat preţurile cu reducerea TVA. O soluţie ar fi ca luna mai să fie considerată o perioadă specială pentru implementarea reducerii TVA-ului şi să se emită un act normativ care să ţină sub control tendinţa de majorare a preţurilor”, a mai precizat Ilie Van.

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), spune că, din toamnă, preţul cărnii de porc va creşte, revenindu-se astfel la tarifele normale, neafectate de supraproducţia din Uniunea Europeană, cauzată de embargoul cu Rusia. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu carnea de pui, în condiţiile în care producătorii de pui din România vând acum sub costuri.