Medic ATI, avertismentul care dă fiori: Tragedia de la Neamţ se poate repeta în orice secţie COVID

Medicul ATI, Elena Copaciu, avertizează că tragedia de la spitalul din Neamţ se poate repeta oricând, în orice secţie COVID din ţară. Reamintim că 10 persoane au murit, sâmbătă seară, în incendiul care a cuprins secţia ATI a spitalului din Neamţ.

15 nov. 2020, 18:40
Medic ATI, avertismentul care dă fiori: Tragedia de la Neamţ se poate repeta în orice secţie COVID
Imagini cutremătoare după incendiul de la Piatra Neamţ

Medicul ATI, Elena Copaciu, avertizează că nu numai secțiile de Terapie Intensivă sunt expuse riscului la incendiu, ci și secțiile normale COVID, acolo unde au fost aduse pacienților aparate de oxigen cu flux crescut.

„Noi, cei care lucrăm în secțiile ATI, suntem conștienți de riscul apariției unui incendiu și știm și care sunt urmările. În 1991, când am început pregătirea în specializarea ATI prima lecție a fost cea privind riscurile și pericolele din sălile de operație și ATI prin manipularea incorectă a surselor de oxigen.

Pericolul unui incendiu este și mai mare în secțiile ATI unde sunt tratați pacienții COVID!  Secțiile ATI sunt dotate cu instalații de oxigen, cu aparate de ventilat. Dar până la pandemie, erau folosite acele dispozitive nazale la pacienții post-operații, cu debit de oxigen până la 6 litri pe minut. Intubarea era folosită la pacienții critici cu insuficiență respiratorie, cu afecțiuni pulmonare.  Acum, în secțiile ATI pentru COVID, fiecare pacient este ventilat mecanic cu diferite dispozitive de oxigen cu flux crescut, unde se ajunge și la 60 litri de oxigen pe minut. Atmosfera de aici e suprasaturată în oxigen si e suficientă o scânteie ca să se dezlănțuie iadul”, povesteşte medicul ATI, potrivit Libertatea.

Citeşte şi Incendiu Piatra Neamţ. Ludovic Orban, primele decizii după ce 10 oameni au murit

Medicul Elena Copaciu spune ce fel de aparate de oxigen sunt folosite la pacienţii COVID.

” Sunt două tipuri: invazive și neinvazive. Cele neinvazive folosesc fie canulă nasală, fie mască facială sau casca Helmet pentru administrarea de oxigen la presiune ridicată. Ventilarea mecanică invazivă presupune intubarea. Problema este că acest pericol de incendiu există acum și pe secțiile normale COVID.

Din cauza locurilor insuficiente de la ATI au fost aduse aceste dispozitive de oxigenoterapie cu flux crescut la patul pacienților! Ar trebui 12 prize la fiecare pat”.

Medic ATI: E suficient să apară o singură scânteie

Medicul spune că e suficient o scânteie ca să izbucnească un incendiu în secţiile ATI, iar infernul de sâmbătă seară să se repete.

„E suficient să apară o singură scânteie. Știți că normativele impun ca fiecare pat de ATI să fie dotat cu cel puțin 12 prize?! Și nici acestea nu sunt suficiente pentru toate dispozitivele-suport necesare susținerii funcțiilor vitale în cazul pacienților COVID! Sunt foarte multe aparate conectate la curent electric. De aceea, la spitalele de afară, paturile de ATI pentru pacienții critici sunt de regulă în rezerve individuale.

Dacă se întâmplă ceva la un pat, sunt afectați toți pacienții. În secțiile ATI de la noi mai există o sursă suplimentară de foc ce poate declanșa un incendiu”, a mai precizat medicul ATI.

Reamintim că 10 persoane au murit, sâmbătă seară, după ce un incendiu a izbucnit în secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ. Medicul Cătălin Denciu a vrut să-şi salveze pacienţii cu riscul de a-şi pierde propria viaţă. Acesta a suferit arsuri grave şi a fost transferat în Belgia pentru tratament.