Medic de familie din Bacău, controlat de DSP. Bărbatul efectua teste coronavirus pentru 50 de lei

Un medic din familie din judeţul Bacău este verificat de DSP după ce şi-a cumpărat un termoscaner pentru a-i testa de coronavirus pe pacienţii din comuna Huruieşti. Pentru o consultaţie şi o spirometrie pulmonară fiecare pacient trebuia să plătească 50 de lei.    

RomaniaTV.net
12 mart. 2020, 11:24
Medic de familie din Bacău, controlat de DSP. Bărbatul efectua teste coronavirus pentru 50 de lei

Conducerea DSP Bacău a luat la cunoştiinţă această situaţie, prin urmare la cabinetul medical al doctorului se efectează un control.

Alin Năstasă, directorul DSP Bacău, a declarat că testele de coronavirus se fac doar în spitalele acreditate și dacă se confirmă faptul că medicul a luat bani pentru teste de coronavirus, va dispune cele mai drastice măsuri.

Potrivit medicului, oamenii înțeleg greșit ideea că termoscanerul depistează coronavirusul, iar el îl folosește doar pentru a depista dacă există risc de o formă gripală.

„Este un aparat aprobat de Ministerul Sănătății care măsoară temperatura. Dacă pacientul are temperatură crescută, este un risc de o formă gripală. În comună avem vreo patru cazuri de izolare la domiciliu și atunci am achiziționat acest dispozitiv. Conform Casei de Sănătate, medicul are voie să-și ia termoscaner și are voie să-și pună un tarif”, a declarat medicul Răzvan Mihai Oancea.

Medicul din comuna Huruieşti și-a afișat pe ușa cabinetului și planul tarifar. Pentru o termoscanare și pentru o spirometrie, pacienții scot din buzunar 50 de lei.

„Cine vrea și are vreo teamă că e suspect de coronavirus, măsoară temperatura, face o spirometrie pulmonară și în caz de depistăm ceva, anunțăm DSP pentru a lua măsuri. Această chestie ar trebui încurajată. Tariful este de bun-simț, pentru a-mi amortiza investiția. Nu vrea nimeni să se îmbogățească. Legal am voie să fac asta, orice aparat medical și consult în afara contractului cadru, este cu tarif. Eu o consider o măsură bună pentru pacienți pentru că mai liniștește lumea și mai evită panica”, a mai declarat medicul.