Medic de la Spitalul Universitar, explicaţia creşterii numărului de infectări cu COVID: „Nu are legătură cu redeschiderea şcolilor”

Un nou record negativ al infectărilor a fost atins în ultimele 24 de ore în România. Grupul de Comunicare Strategică a raportat 1.713 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În ultimele 24 de ore s-au efectuat 25.991 de teste. De asemenea, au fost raportate 49 de decese. În secţiile ATI se află, în prezent, 471 de pacienţi.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 13:25
Medic de la Spitalul Universitar, explicaţia creşterii numărului de infectări cu COVID: „Nu are legătură cu redeschiderea şcolilor”

Ioan Ştefan, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar, spune că această creştere mare de cazuri nu are legătură cu redeschiderea şcolilor, ci de perioada concediilor.

„Nu aș relaționa creșterea numărului cazurilor cu redeschiderea școlilor, ci cu perioada de concedii care s-a încheiat”, a explicat medicul.

„Ne menținem într-un platou. Ne preocupă riscurile suplimentare pe care le implică începerea școlilor. Școala începe pentru noi toți în societate, toți dăm un examen, întreaga comunitate și trebuie să le predăm copiilor lecții despre purtarea măștilor, distanțarea fizică. Trebuie să facem asta cu răbdare, cu tact, cu înțelepciune. Se poate constata că a fost infinit mai ușor să închizi școlile decât să le redeschizi”, a afirmat Ioan Ștefan la Digi 24.

Ioan Ştefan spune că un viitor vaccin anticoronavirus ar putea să nu asigure o imunitate completă printr-o singură administrare, aşa cum nici trecerea prin boală nu generează anticorpi în procent însemnat.

„Oricum ne vor da răgazul să putem gestiona mai bine pacienții internați cu forme severe. OMS estimează că în perioada octombrie – noiembrie ar putea fi al doilea vârf al epidemiei, dar eu cred că dacă reușim să nu aglomerăm secțiile de terapie intensivă vom putea face față.

Dacă purtăm mască și respectăm și celelalte norme de prevenire a infecției, dacă se va începe și vaccinarea antigripală, vom avea cumva un control al fenomenului”, a spus medicul.