Medic epidemiolog: Să spui că nu există acest virus e ca şi cum ai nega existenţa cancerului

Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, care este și medic epidemiolog, atrage atenția în privința creșterii accentuate a numărului de cazuri de Covid-19. Medicul face un apel public și îi îndeamnă pe oameni să respecte măsurile de protecție.

09 iul. 2020, 09:04
Medic epidemiolog: Să spui că nu există acest virus e ca şi cum ai nega existenţa cancerului

CORONAVIRUS ROMANIA. La Cluj în cele două spitale care tratează pacienții cu Covid, Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie mai sunt 4 locuri libere pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Sunt probleme în toată țara, după cum ați văzut. Noi mai avem patru locuri la ATI, atât. Nici asta nu e suficient să înțeleagă lumea că e gravă situația?”, spune Moisescu.

 

Șeful DSP Cluj sesizează o tendință tot mai ridicată de negare în rândul populației. „Numărul celor care nu cred în virus sau spun că e ceva banal este în creștere și nu înțeleg de ce. Lumea s-a relaxat mult prea repede, mult prea ușor, iar virusul circulă în comunitate. Să spui că nu există acest virus e ca și cum ai nega existența cancerului. Ce să mai spună medicii aceștia care sunt acolo cu pacienții? Ce mai pot spune când văd că nu mai cred oamenii că suntem în criză și nimeni nu vrea să asculte? Să nu simtă frustrare? Sunt oameni care stau de luni de zile departe de familii și apar anumite persoane care vorbesc cu multă lejeritate despre conspirații și mai știu eu ce fabulații”, a declarat Moisescu pentru G4media.ro.

În continuare, doctorul face un apel la populație și îi îndeamnă pe oameni să respecte măsurile de protecție. Riscul cel mai mare este ca alte spitale să reintre în lupta anti-Covid, iar în acest fel pacienții vor avea de suferit, fiindcă vor rămâne din nou fără asistență medicală la îndemână.

„Înțelegeți oameni buni că virusul acesta există, nu avem un vaccin pentru el și pentru a trece peste această perioadă e nevoie de un efort comun al întregii societăți. Soluții? Nu le înțelege, observ, mai nimeni acum, deși sunt foarte simple și la îndemână: adică să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerația, lucruri simple. Nimeni. De ce? Pentru ce stau medicii în spitale și tratează acest virus? Fiindcă nu există? Riscul e foarte mare. Avem transmitere comunitară. Cine și ce să mai spună? Dacă nu putem sa fim atenți… Vor intra alte spitale în tratarea Covid și atunci e foarte greu din nou pentru toată lumea. Relaxarea aceasta e prost înțeleasă de multe persoane. Externare? E un risc foarte mare pentru toată lumea. Recomandarea mea ar fi să se respecte spitalizarea de 10 zile, inclusiv de către cei asimptomatici”, a mai spus medicul.

Virgil Musta face apel la responsabilitate şi solidaritate: „Numai așa putem ține sub control pandemia”

În ziua în care în România a fost înregistrat un record al numărului de noi infectări cu covid-19, 555, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timișoara, face apel la solidaritate pentru a evita dramele sociale.

Această creștere a numărului de cazuri, spune dr. Virgil Musta, este cauzată de faptul că lumea „nu mai recunoaște pandemia și nu mai dorește să respecte regulile de prevenție. Acele trei reguli de aur: purtarea măștii, distanțarea socială și spălatul pe mâini și o igienă cât mai bună a tegumentelor. Eu cred că trebuie să facem un apel la responsabilitatea fiecăruia și la solidaritate. Numai așa putem ține sub control pandemia. Altfel, vom asista la o escaladare a numărului de cazuri, depășirea capacității spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă și vom vedea drame personale, drame familiale și, sper că nu, și drame sociale”, spune, potrivit Radio Timişoara, Virgil Musta.

În ultimele 24 de ore, în județul Timiș a fost depistate opt noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus.