Medic într-un spital COVID: "Pacientele care ajung pe secţie nu ne văd feţele"

Publicat: Joi, 21 Mai 2020 19:30 // Actualizat: Joi, 21 Mai 2020 19:30 // Sursa: romaniatv.net

Doctorul Dana Mănac, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Municipal Medgidia, intră în contact în fiecare zi cu gravidele suspecte sau diagnosticate cu Covid 19. Pentru a putea avea grijă de ele a trebuit să renunțe la practica în mediul privat şi să-și direcţioneze pacientele către alte unităţi sanitare, non-COVID-19.

Medicul Dana Mănac a început să lucreze în Spitalul Municipal Medgidia în urmă cu aproximativ un an şi trei luni. În luna martie a fost anunţată că Maternitatea Medgidia va prelua toate cazurile din Dobrogea de gravide suspecte sau diagnosticate cu Covid 19. 

„Pacientele care ajung pe secţie, nu ne văd feţele şi atunci când se externează le spun: 'Să vii, după pandemie, să ne vizitezi şi să ne vedem şi la faţă!'. Consider că latura psihologică este uneori neglijată, însă susţinerea psihologică s-a dovedit ştiinţific că are un efect benefic asupra evoluţiei cazului. Gravidele nu trebuie să fie neliniştite sau anxioase în această perioadă, ci precaute: să îşi ia aceleaşi măsuri de protecţie ca populaţia generală şi să asculte sfaturile medicului obstetrician, ale medicului de familie şi să urmărească sursele oficiale de informare. Desigur, pot vorbi de pacientele mele, care au o complianţă crescută la recomandări, pentru că înţeleg că le dau aceste recomandări pentru binele lor. Până acum, au fost ascultătoare, asta pentru că eu, constant, le-am repetat că cel mai bun doctor este prevenţia", a declarat medicul pentru „Cuget Liber".

Dr. Mănac a precizat că studiile efectuate până în acest moment au arătat că o femeie gravidă nu are un risc mai mare de infectare faţă de restul populaţiei sau de a dezvolta o infecţie gravă. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, acestora li se recomandă aceleaşi măsuri de protecţie ca şi populaţiei generale.

Până în prezent, în judeţul Constanţa nu au fost probleme mari cu gravidele. Un singur caz a fost mai deosebit, în sensul că medicii au suspicionat transmiterea verticală (de la mamă la făt) a bolii, dar, în cele din urmă, evoluţia a fost favorabilă atât pentru mamă, cât şi pentru făt. De asemenea, nu au fost detectate particule virale în lichid amniotic, placentă sau sânge din cordonul ombilical, la restul pacientelor diagnosticate pozitiv Covid 19.

Citeşte şi Focar de coronavirus la una din cele mai mari mine de aur din lume. O persoană a murit

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Dana Mănac maternitatea medgidia medic obstretica ginecologie spital covid
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H