Medic la ATI Colentina, despre derapajele lui Vlad Voiculescu: „Ne-a făcut un mare rău tuturor. Nimeni nu poate ascunde morţii de Covid”

Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina, afirmă într-o postare pe Facebook, că nu a înţeles ce a vrut să spună fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu referitor la raportarea deceselor provocate de COVID , dar că acesta a făcut un foarte mare rău tuturor. Medicul explică procedura de înregistrare a deceselor, precizând că ”nimeni nu poate ascunde morţii”.

20 apr. 2021, 12:18
Medic la ATI Colentina, despre derapajele lui Vlad Voiculescu: „Ne-a făcut un mare rău tuturor. Nimeni nu poate ascunde morţii de Covid”

Eu nu am înţeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morţii, iar despre metoda de raportare putea să discute altfel”, a scris pe Facebook, Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina, după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, din nou, luni, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, dând exemple Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2 din curtea Institutului Ana Aslan.

Medicul subliniază că persoane cu forme critice de Covid 19 stau încă în UPU aşteptând un loc la ATI.

Laura Zarafin precizează că, atunci când moare un om, medicul de gardă ATI – pentru că de obicei in ATI se întâmplă asta fiind secţia cu cazuri critice – completează o mulţime de acte, întocmeşte epicriza de deces, care conţine toate informaţiile despre evoluţia pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori şi rezultate ale analizelor.

Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului, precum şi cauze antecedente şi alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem şi se trec datele (nu numai decesul, ci şi nr foii de observaţie , CNP -ul pacientului şi cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat , ba încă asta se întâmplă imediat”, explică Laura Zarafin, medic ATI.

Citeşte şi Vlad Voiculescu, despre demiterea din funcţia de ministru al Sănătăţii: „A fost o acţiune ca la carte”

De asemenea, precizează că toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele , certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie , unde se eliberează certificatul de deces.

Medicul mai afirmă că pacienţii care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%  chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncţia respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furruna citokinică (hiperreacţie a sistemului imun la prezenţa virusului).

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, din nou, luni, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, dând ca exemple Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2 din curtea Institutului Ana Aslan. În replica, Ministerul Apărării a transmis că toate decesele au fost centralizate şi raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, iar din 10 ianuarie, când unitatea a primit acces în Corona Forms, s-au raportat 82 de decese. Reprezentanţii Spitalului Clinic Colentina au precizat că unitatea medicală a raportat în aplicaţia Alerte MS 727 de decese COVID-19 până luni, la ora 9.00. Totodată, până la ora 14.00, au fost raportate în dinamică, imediat la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, un număr de 731 de decese.

Citeşte şi Cum s-a terminat cariera lui Voiculescu la Ministerul Sănătăţii. Florin Cîţu a prezentat cronologia evenimentelor: Fusesem de acord cu Orban că prezintă o vulnerabilitate!