Medic: NU ESTE SĂNĂTOS să faci duş în fiecare zi. Vezi EXPLICAŢIA

Măsura este necesară în toate, chiar şi în probleme de igienă personală. Acest lucru se referă mai ales la folosirea de substanţe precum săpunul lichid, atenţionează medici israelieni.

RomaniaTV.net
18 apr. 2013, 12:20
Medic: NU ESTE SĂNĂTOS să faci duş în fiecare zi. Vezi EXPLICAŢIA

Nici vara nu trebuie să faci duş mai des de două-trei ori pe săptămână, a spus şefa secţiei din Haifa a Casei de asigurări de sănătate Clalit, Rachel Luzzati. De asemenea, aceasta nu recomandă spălarea în fiecare zi a părului, informează Agerpres.

Medicul a declarat că standardele igienice adoptate în prezent în Occident, cum este şi duşul zilnic, sunt dictate exclusiv de recomandări sociale, nu de cele care ţin de igienă. Dimpotrivă, atenţionează Rachel Luzzati, duşurile zilnice totale, mai ales cu utilizarea de săpunuri lichide, sunt mai degrabă periculoase pentru sănătate: este perturbat echilibrul acido-bazic al ţesuturilor pielii, care se usucă, iar în acelaşi timp este distrus stratul natural de grăsime, care protejează pielea de bacterii şi micoze.

Efectul cel mai dăunător îl are săpunul lichid, din cauza concentraţiei sporite de substanţe active. În afară de aceasta, el se duce mai greu de pe piele.

De asemenea, există studii care atestă că, în urma înlăturării permanente a stratului superior al pielii, este perturbată zona care sintetizează vitamina D sub acţiunea razelor soarelui, ceea ce provoacă deficitul acesteia în întreg organismul. Astfel, în opinia medicului Rachel Luzzati, pentru menţinerea sănătăţii este necesar să faci duş doar de două ori pe săptămână, iar spălările zilnice trebuie să fie unele „locale”.

În afară de aceasta, Luzzati recomandă ca, după duş, pavilioanele urechilor să fie pur şi simplu şterse cu un prosop, fără a se folosi beţişoare de urechi, care majorează riscul de infecţie.