Medic: Pacienţii cu cancer fac apel la bioenergie, ceaiuri de plante, sfecla roşie, bicarbonat de sodiu, icre, sperând să se vindece

Bioenergia, ceaiurile de plante, sfecla roşie, bicarbonatul de sodiu şi icrele se numără printre „remediile” pe care mulţi pacienţi le încearcă în speranţa că se vor vindeca de cancer sau că vor reduce efectele adverse ale tratamentului. Un medic de la Institutul Oncologic Bucureşti vorbeşte despre necesitatea ajutorului de specialitate şi despre pericolul leacurilor „din auzite”. „Medicamentul minune deocamdată nu există”, afirmă el.

09 iul. 2022, 14:57
Medic: Pacienţii cu cancer fac apel la bioenergie, ceaiuri de plante, sfecla roşie, bicarbonat de sodiu, icre, sperând să se vindece

Dr. Mircea Savu, medic primar de radioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti şi doctor în ştiinţe medicale, a declarat că foarte mulţi pacienţi apelează la tot felul de aşa-zise leacuri împotriva cancerului, fără să ceară, aşa cum este corect, ajutor de specialitate de la medicii care se ocupă cu diagnosticul şi stabilirea tratamentului specific în cazul acestei afecţiuni.

„Sunt tot felul de mituri, zahărul care hrăneşte celulele neoplazice, carnea care hrăneşte celulele neoplazice, celulele se dezvoltă într-un mediu acid şi atunci hai să luăm bicarbonat ca să…Ca să validezi sau să invalidezi o idee de tratament corect în oncologie trebuie să parcurgi nişte paşi care durează mult. Toată lumea şi-ar dori, mi-aş dori şi eu să vină cineva şi să spună, uite, asta e pastila magică, ai luat-o pe asta şi te-ai vindecat de cancer, poate va veni vremea aceea numai că, vedeţi, cancerul este o boală cu manifestări multiple, putem spune că este unitară eventual la nivelul aparatului genetic al celulelor dar manifestările sunt ceva de o complexitate aproape infinită. Medicamentul minune deocamdată nu există”, a precizat medicul Mircea Savu, pentru news.ro.

Citeşte şi: O tânără care a așteptat peste un an o programare la medicul de familie a murit de cancer la câteva săptămâni de la diagnosticare

Diferitele ceaiuri de plante, băute de pacienţi în speranţa vindecării. O atitudine greşită, explică Dr. Savu, făcând o paralelă cu ceea ce se întâmplă în fitoterapie, un domeniu unde remediile sunt gândite într-un anumit dozaj, pe baza unei experienţe prealabile.

„Am văzut şi am avut şi eu pacienţi care din păcate au venit cu fenomene de toxicitate hepatică pentru că au băut nu ştiu ce ceaiuri despre care se spunea că nu pot fi periculoase. Nu este chiar atât de simplu. Există o disciplină care se cheamă fitoterapie, o bună parte din medicamentele folosite în practica medicală provin din plante, dar sunt obţinute în anumite condiţii, sunt titrate, deci nu putem nega rolul pozitiv al lor. Sunt exemple nenumărate.

Dar să bei ceai de nu ştiu ce în cantităţi pe care nu le poate controla nimeni, de exemplu , e una, şi să iei un medicament care este titrat şi cu nişte recomandări care au fost decantate şi justificate printr-o practică în timp este cu totul şi cu totul altceva”, a atras atenţia Dr. Savu.

Citeşte şi: Unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti sportivi din România a murit la 47 de ani! A fost răpus de un cancer la stomac

Pandemia, dar şi teama legată de condiţiile din sistemul sanitar sunt unele dintre motivele care îi determină pe oameni să încerce alte metode prin care cred că se pot vindeca de cancer, deşi, în acest fel îşi pun şi mai tare sănătatea în pericol, spune medicul.

Lipsa educaţiei sanitare este încă o cauză care duce la astfel de situaţii. În anumite cazuri, se ajunge la adevărate drame, precum cea povestită de medic, în care un pacient tânăr cu o formă agresivă de cancer a apelat la sfaturile unui bioenergetician, pentru ca apoi în câteva luni să moară.

„Să vă spun unul dintre cazurile absolut dramatice. Fiul unui pacient de al meu, tatăl fiind tratat cu succes pentru un cancer rectal, a fost diagnosticat într-o clinică de prestigiu de hematologie, un limfom non Hodgkin, o boală păcătoasă. A fost la un bioenergetician, a fost o modă cu povestea aceasta la un moment dat, i-a făcut nu ştiu ce măsurători şi i-a spus „stai liniştit că nu ai nimic”. Pacientul a luat-o pe calea asta, că nu are nimic, a refuzat tratamentul şi în câteva luni a decedat, era un om tânăr, în jur de 30 de ani. (…)

O sumedenie de pacienţi fac apel la tot felul de poveşti, detoxifiere, regenerare a ficatului, tratamente naturiste, cred că aici ar fi de dezbătut două probleme: cu toată nebunia asta legată şi de restricţiile impuse de condiţiile epidemiologice pe de o parte, ca să fim siceri, şi cu insatisfacţiile legate de sistemul sanitar, că sunt şi astea destule, oamenii încearcă să găsească o cale mai simplă către ameliorarea suferinţei, către vindecare”, a explicat pentru News.ro Dr. Mircea Savu.