Medic radiolog: Nu există nicio diferenţă între plămânii unui pacient cu pneumonie şi cei ai unui pacient COVID

Un medic radiolog din Iaşi susţine că nu există nicio diferență între felul în care arată plămânii unui pacient cu pneumonie virală și ai unui pacient cu COVID-19.  

RomaniaTV.net
31 iul. 2020, 15:45
Medic radiolog: Nu există nicio diferenţă între plămânii unui pacient cu pneumonie şi cei ai unui pacient COVID

Dr. Corina Lupașu este medic radiolog la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Aceasta a explicat că mulți bolnavi care au ajuns la spital pentru alte afecțiuni și care au avut testul PCR negativ au aflat că plămânii lor arată ca și când ar fi fost afectați de coronavirus

„Imaginile plămânilor unui pacient infectat cu COVID-19 arată ca niște opacități, ca un geam mat. Arată ca niște opacități șterse, bilaterale periferice. Am avut pacienți care s-au prezentat la spital pentru internare, iar testul CT arăta că aceștia aveau leziuni pulmonare specifice pneumoniei virale COVID-19. Erau asimptomatici, iar testul PCR ieșise negativ. Acești pacienți au fost urmăriți și în continuare și, ulterior, au avut câte două teste cu rezultat negativ. Asta poate să însemne că au avut o pneumonie virală, ori că avuseseră anterior infecția cu COVID și nu au știut, iar noi vedeam imaginile rezidiuale. Nu există nicio diferență imagistică între o pneumonie interstițială și pneumonie COVID-19.

Este posibil ca pacientul să fi avut COVID-19 și noi să vedem imaginile reziduale. Este foarte posibil, totodată, ca noi să vedem leziunile pulmonare în prima zi, iar testul să se pozitiveze în a cincea, a șasea zi. Practic, pacie ntul trebuie urmărit câteva zile. Tragem un semnal de alarmă, dar nu putem confirma că are sau a avut coronavirus. Confirmarea se face doar în urma testului PCR. Fiind o pneumonie de tip interstițial, aspectul leziunilor prezente poate rămâne câteva săptămâni.

Am avut, totodată, pacienți care au avut COVID-19 în urmă cu câteva săptămâni, au venit și au refăcut examenul CT de control, fiind cu altă patologie, și mai aveau imagini pulmonare persistente. Nu există nicio diferență imagistică între o pneumonie interstițială și pneumonie COVID-19. Se diferențiază doar de pneumonia bacteriană. Sunt pacienți care sunt asimptomatici pentru COVID-19 și cu testul PCR pozitiv și aceștia pot să aibă imagini de afectare pulmonară la imagini CT.

Există mai multe categorii de imagini radiologice și o categorie este cea a imaginilor radiologice tipice sau înalt sugestive pentru pneumonie COVID. Infecția are mai multe manifestări, dar cea mai temută și cea mai importantă este partea de pneumonie, care este o pneumonie interstițială. Nu avem un aspect sută la sută specific doar pentru COVID-19. Avem însă aspecte specifice pentru pneumonia de tip interstițial. În contextul epidemiologic, dacă avem și simptomatologia clinică și avem aspectele imagistice specifice, putem susține diagnosticul de COVID-19. Altfel, noi facem bilanțul leziunilor, corelat cu restul analizelor și, în primul rând, cu testul PCR”, spune dr. Corina Lupașcu, potrivit bzi. 

Citeşte şi Masca de protecţie devine obligatorie în pieţe, zonele de promendadă şi staţiile de transport în comun din judeţul Gorj