Medici din Italia, acuzaţi de omor după ce un militar a decedat după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca. Ţările în care se reia vaccinarea cu serul cotroversat

Doi medici din Italia şi o asistentă sunt acuzaţi de omor după ce un militar a decedat la câteva ore după ce s-a vaccinat cu serul produs de AstraZeneca. Deşi acest vaccin este încă unul controversat, Finlanda şi Islanda au anunţat miercuri reluarea vaccinării cu AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 65 şi respectiv 70 de ani.

24 mart. 2021, 21:25
Medici din Italia, acuzaţi de omor după ce un militar a decedat după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca. Ţările în care se reia vaccinarea cu serul cotroversat
Medici din Italia, acuzaţi de omor după ce un militar a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca.

Medici din Italia, acuzaţi de omor după ce un militar a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca. Procurorii din Siracuza au pus sub investigație doi medici italieni și o asistentă pentru omor din imprudență, după ce un militar a murit la câteva ore după ce s-a vaccinat cu serul de la AstraZeneca, transmite Reuters, citat de AlephNews.

Medici din Italia, acuzaţi de omor după ce un militar a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, noi detalii despre vaccinarea cu Astrazeneca: În momentul de față, am ajuns la normalitate

Procurorul de caz a ordonat „ca măsură de precauţie”, reţinerea a zeci de mii de vaccinuri din lotul suspect din care a făcut parte doza administrată militarului. Decizia a provocat furia cadrelor medicale.

„Cum să te mai aştepţi să vaccinezi milioane în asemenea condiţii”, s-a întrebat Massimo Galli, şeful secţiei de boli infecţioase a spitalului Sacco din Milano.

Italia are cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus dintr-un stat UE, în timp ce ce ţara trece prin cea mai gravă criză economică de la Al Doilea Război Mondial.

Finlanda şi Islanda vor relua vaccinările cu AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani

Citeşte şi Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”

Deşi au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca din cauza unor cazuri de tromboză suspecte, Finlanda şi Islanda au anunţat miercuri reluarea inoculării cu acest ser la persoanele cu vârsta peste 65 şi respectiv 70 de ani, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Nu există un risc crescut de tulburări foarte rare de coagulare a sângelui după vaccinare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani (…) Vaccinările în această grupă de vârstă pot fi, prin urmare, continuate în mod normal”, a anunţat Agenţia finlandeză de sănătate publică THL, a cărei decizie intră în vigoare luni.

Însă, „ca măsură de precauţie”, vaccinarea rămâne suspendată pentru cei sub 65 de ani, unde „o posibilă legătură de cauzalitate” între vaccin şi cazurile rare de deces sau probleme grave de coagulare a sângelui face încă obiectul investigaţiilor, a afirmat autoritatea.

La Reykjavik, ministrul islandez al Sănătăţii, Svandis Svavarsdottir, a anunţat reluarea vaccinării cu AstraZeneca, întreruptă în Islanda din 11 martie, la persoanele peste 70 de ani, salutând „o veste bună”.

Printre primele care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor cu privire la posibilele efecte secundare grave, ţările nordice au amânat o decizie privind reluarea inoculărilor, în opoziţie cu alte state europene.

Danemarca şi Suedia vor anunţa decizia lor joi, Norvegia vineri.

Finlanda a decis vineri să suspende vaccinarea cu AstraZeneca, în pofida avizului favorabil pentru utilizarea acestuia dat de Agenţia Europeană pentru Medicamente cu o zi înainte.