Medicii de familie, REVOLTAŢI: Prin eliminarea limitei minime de pacienţi vor să DISTRUGĂ medicina de familie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să elimine iar limita minimă de asiguraţi pentru medicii de familie, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei. Medicii de familie sunt însă extrem de revoltaţi de această decizie şi susţin că toate aceste modificări au ca scop "distrugerea medicinei de familie".
Marilena Vili
21 oct. 2015, 05:57
Medicii de familie, REVOLTAŢI: Prin eliminarea limitei minime de pacienţi vor să DISTRUGĂ medicina de familie

Medicii de familie sunt revoltaţi de decizia Casei Naţionale de Sănătate în ceea ce priveşte eliminarea limitei minime de asiguraţi pentru medicii de familie. Vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familie (SNMF), Sandra Adalgiza Alexiu, a declarat că aceste modificări „probabil că au ca scop să distrugă medicina de familie„.

„Este aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Este, în mare, aproximativ aceeaşi propunere de contract pe care am avut-o prima dată şi anul trecut. În plus mai sunt alte câteva modificări care împreună probabil că au ca scop să distrugă medicina de familie. De ce mi se pare asta atât de grav? Pentru că nu e vorba doar că elimina limita minimă sub motivul că ar vrea să facă loc tinerilor în sistem. Adevărul este că un cabinet de medicina familiei nu se poate întreţine cu o listă de pacienţi mai mică de 800-1.000 de pacienţi şi a face afirmaţia că vrei să laşi tinerii să intre în sistem cu oricât de mică listă, înseamnă că îi pui să moară de foame sau le dai drumul să facă nişte cabinete cu liste infime de pacienţi, din care nu pot trăi singuri. Ori sunt întreţinuţi de familie, ori în cel mai posibil caz să fie cumpăraţi de lanţuri de cabinete, lanţuri de firme private, pe modelul pe care s-au creat şi lanţurile de farmacii. În urmă cu câţiva ani, până să apară lanţurile de farmacii, existau în România farmacii independente, cu profesionişti şi lucrul acesta nu se mai întâmplă astăzi, pentru că acestea au fost distruse prin apariţia lanţurilor. Marile lanţuri au atât partea de importator de medicamente, cât şi distribuitorii de unde farmaciile îşi iau aceste medicamente. Există un circuit în care se învârt toate medicamentele şi care fac jocul pieţei, fixează preţurile, astfel încât o farmacie independentă nu mai poate supravieţui„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, vicepreședintele SNMF şi medic de familie, Sandra Adalgiza Alexiu.

„Nu există nicio strategie, nu există sistem de asigurări de sănătate, există numai interese private care trebuie satisfăcute. Asta este problema. Cum există lanţ de farmacii, acum se creează şi lanţul de cabinete făcute de aceiaşi oameni care deţin şi lanţurile de farmacii. În Europa nu există lanţuri în sistemul medical. Sunt interzise tocmai ca să nu favorizeze monopolul pentru că se va ajunge să fie consultaţi oamenii cu bani, iar amărâţii o să moară tot în stradă„, a mai precizat medicul.

Citeşte şi Medici: Modul offline al sistemului electronic al cardului, o CÂRPEALĂ. Înghiţim zilnic toate umilinţele CNAS

Mai mult, medicul de familie susţine că „pe acelaşi model se doreşte distrugerea medicinei de familie pentru că medicina de familie este privată”. „Sunt cabinete de medici independenţi, privaţi, care îşi desfăşoară activitatea în relaţie cu Casa de Asigurări, dar care pot avea şi activităţi pe lângă acest contract. Sigur că în foarte mică măsură. Asta înseamnă că dacă distrugi practica independentă, poţi să creezi lanţuri de cabinete care să vină şi să se supună aceluiaşi scop. Scopul, după cum spuneam şi anul trecut, este să deconteze cât mai multe servicii medicale în medicina privată din România, la ora actuală, ceea ce ar veni să înlocuiască incapacitatea statului de a face asigurări private, pentru că în România, la ora actuală, noi nu avem Case de Asigurări private. Singurul sistem privat care merge este prin clinicile private, unde pacienţii se duc şi unde se decontează servicii medicale”, spune Sandra Adalgiza Alexiu.

Vicepreședintele SNMF susţine că în prezent în sistemul sanitar sunt 500 de locuri disponibile în ceea ce priveşte medicina de familie, deci nu ar trebui să se pună problema că intră prea mulţi medici în sistem şi că nu există locuri de muncă pentru ei.

Problema nu este că intră mulţi medici în sistem, este o falsă problemă că nu au loc unde să intre. Medicii din România nu vor să rămână în sistem, că dacă voiau nu plecau deja jumătate. Dacă voiau să rămână în sistem nu se împiedicau de această limită, se împiedică de halul în care sunt plătiţi, de respectul care li se acordă, de faptul că nu au niciun viitor, nicio perspectivă să crească profesional. Asta este o gargară că vrem să facem loc tinerilor în sistemSunt 500 de locuri disponibile în România de medici de familie. În România, tinerii absolvenţi care nu vor să plece în străinătate nu vor să se ducă într-un sat, vor în Bucureşti sau în Iaşi, sau în centru universitar. Asta e complicat unde locurile sunt limitate pentru că nu sunt atâţia pacienţi şi din 1.000 de pacienţi pe listă ajungi să câştigi ca un portar de şcoală, iar asta nu e normal. Cu ce rămânem după ce plătim utilităţile, rămânem cu mai puţin decât sunt plătite asistentele şi nu e normal. Orice altă chestiune pe care încercăm să o facem pe lângă această activitate ni se dă în cap. Cum apare o activitate care trebuie făcută neapărat, spre exemplu cu adeverinţele de intrare în şcoală, cum am afişat peste tot taxa care trebuie făcută au sărit în sus că să le dăm gratis. Dar de ce? Nu e tot o muncă? E munca mea. Trebuie să răsfoiesc prin nu ştiu câte dosare, să scot toate vaccinările copilului, să trec în fişă toate bolile, să-l consult din cap până în tălpi şi să îi închid o fişă prin care să spun că e apt să se ducă la şcoală. Asta nu e muncă? Trebuie să o fac gratis?”, a declarat medicul.

„Biletul de trimitere, mai scump decât aurul”

Vicepreședintele SNMF, Sandra Adalgiza Alexiu, subliniază un alt lucru scandalos. Medicilor de familie li se cere să elibereze câte bilete de trimitere doresc pacienţii, însă în schimbul acestor servicii, medicii nu vor fi plătiţi.

„Suplimentar faţă de anul trecut, vii şi spui că medicul de familie va fi obligat să dea trimiteri ori de câte ori i se cere, ca o secretară, ca un automat, fără ca aceste lucruri să se mai considere consultaţie. Acum îmi spun să dau bilete de trimitere pe bandă, dar consultaţiile alea nu sunt plătite. Dar de ce? Aia nu e consultaţie? Biletul de trimitere este un document contabil pe care îl şi semnez, parafez şi asum ca rezultat al actului medical şi pe care îl dau dacă pacientul are nevoie de trimitere, pentru că marea majoritate a situaţiilor le rezolvi în cabinet. 80% din medicina unei ţări se rezolvă în cabinetele primare, doar restul care sunt mai grave se rezolvă în spitale, ş.a.m.d. Biletul de trimitere a devenit o monedă importantă de schimb, e mai scump decât aurul. În toate ţările civilizate în care există sistem funcţional sanitar, criteriul de calitate pentru activitatea medicală este numărul scăzut de bilete de trimitere. Asta înseamnă că eu, medic, sunt foarte competent, astfel încât să mă ocup de pacienţii mei foarte bine, încât nu trebuie să îl trimit mai departe. Cu cât mai puţine bilete de trimitere dai, cu atât se cheamă că eşti un medic mai bun şi eşti plătit mai bine. Aşa se întâmplă în toate ţările, mai puţin în România. Ceea ce vrem noi să apărăm este profesia noastră pentru că nu putem să ne transformăm în nişte secretare care să scrie trimiteri„, a declarat Sandra Adalgiza Alexiu.

Medicul vorbeşte şi de aşa-numita „suveică”, un termen folosit în cazul biletelor de trimitere eliberate de un medic spre alţi medici specializaţi în diferite domenii ale sănătăţii din cadrul aceleiaşi clinici.

„Un pacient care se duce pentru o problemă la medic şi de la medicul respectiv primeşte 2, 3, 5, 6 bilete de trimitere ca să se ducă la alţi medici, în acest fel, clinica aceasta, fiind una care deţine toate aceste cabinete la care pacientul se tot plimbă, decontează de la sistemul de asigurări sume foarte mari…prin acest sistem de bilete de trimitere în cascadă. Se numeşte în suveică. Lucrul ăsta se întâmplă şi acum, a fost semnalat de multe ori Caselor de Asigurări. Dovada că acest lucru se sprijină este că în acest moment se pune din nou problema distrugerii medicinei de familie prin dispariţia numărului minim de pacienţi cu care să-ţi alcătuieşti un cabinet. De asemenea, cu dispariţia valorii minime garantate a punctului, pentru că dacă ai medici care intră fără număr în sistem nu poţi să mai asiguri o valoare minimă pe care actul medical o are, pentru că mulţi tind aceeaşi bani într-un sat care este fix. Cu cât ai mai multe servicii, cu atât valoarea serviciului este mai mică. În această situaţie, în momentul în care tu nu mai ai limită minimă de pacienţi, nu mai ai în fiecare judeţ o comisie care stabileşte de câţi medici e nevoie, şi asta se desfiinţează„, a declarat vicepreşedintele SNMF.

Potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute – Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017 – CNAS vrea să scoată limita mimimă de asiguraţi pentru medicii de familie.

De asemenea, proiectul mai prevede, între altele, că nu se va mai stabili numărul de medici de familie şi de specialişti de care e nevoie în sistem, iar necesarul de investigaţii şi de fonduri va fi stabilit numai de către autorităţi.

Citeşte şi Casa Naţională de Sănătate vrea să elimine din nou limita minimă de pacienţi pentru medicii de familie

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Gigantul german care intră pe piața din România. A preluat o fabrică cu sute de angajați
Capital.ro
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Acești români vor primi 5.000 de euro! Ce trebuie să facă pentru acești bani GRATIS
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Fenomene extreme în România. O zi cu probleme anunțate de meteorologi
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar de trafic de droguri
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp ce urmărea un motociclist care îi furase ceasul în valoare de 40.000 de euro. Ce s-a întâmplat cu hoțul
Capital.ro
Ungurii devin stăpâni în Europa. Susținerea este totală pentru Viktor Orban
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Cresc SALARIILE. Angajații care vor primi mai mult cu 10%
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'