Medici revoltaţi de imaginile surprinse în sala de operaţie de la Fundeni, în care două cadre medicale beau cafea şi butonează telefonul: „Horror! Inadmisibil!”

O femeie de 54 de ani a fost salvată de nepotul ei de 24 de ani, care i-a donat o parte din ficatul lui. Transplantul s-a realizat la Institutul Clinic Fundeni sub coordonarea reputatului medic Vlad Braşoveanu, iar echipa televiziunii Digi24 a difuzat imagini din timpul operaţiei. Filmarea surprinde, de asemenea, două cadre medicale care beau cafea şi stau pe telefon la mică distanţă de masa de operaţie.

06 aug. 2022, 18:40
Medici revoltaţi de imaginile surprinse în sala de operaţie de la Fundeni, în care două cadre medicale beau cafea şi butonează telefonul: „Horror! Inadmisibil!”

O operaţie are loc în mediu steril, iar cadrele medicale care intră în operaţie sunt obligate să lase la uşă obiectele nesterilizate şi să poarte mască. Cele două cadre medicale aflate în sala de operaţie nu poartă nici mănuşi, nici mască, iar în mâini ţin un pahar de carton cu cafea şi telefonul mobil. Astfel, riscul de a contamina mediul steril din sală este unul major.

Operaţie la Fundeni cu cafea şi butonat telefoane

Gafa nu a fost sesizată nici de postul Digi24, care ar fi putut edita imaginile, însă au făcut-o mai mulţi medici renumiţi. Unul dintre aceştia este reputatul chirurg ortoped Marius Uscatu. Revoltat de situaţia prezenată la TV, medicul a reacţionat pe Facebook.

Citeste si Momente dramatice pentru marele artist Vasile Șeicaru. A suferit o operaţie complicată, în secret, în Franța

Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil”, a scris chirurgul Marius Uscatu pe Facebook.

În comentariile la postare, medicul ortoped a explicat şi faptul că gestul spălării mâinilor înainte de aintra în operaţie este unul „spontan, precum respiraţia„.

Infecţiile nosocomiale, la care România deţine recordul absolut, se datorează în primul rând măsurilor elementare de igienă (spălarea mâinilor, masca etc). Eu am operat mulţi ani în Franţa, în multe clinici publice sau private. Nici măcar o dată nu am văzut aşa ceva. Gestul spălării mâinilor şi al portului măştii este spontan, precum respiraţia, şi nu o servitute (‘botniţă’, în cultura românească)”, a continuat Marius Uscatu.

Medici români revoltaţi de imaginile din sala de operaţie de la Fundeni

Acesta susţine că astfel de momente, în care personalul medical nu este preocupat de normele de igienă, sunt des întâlnite în spitalele din România.

Am operat de două ori în spitale de stat din România în ultimii 15 ani, la rugămintea unor colegi (fracturi foarte grave, pe care nu știau să le opereze singuri). Într-unul dintre cazuri, a intrat șeful clinicii în haine de stradă, fără mască, în sala în care operam. În al doilea caz, ușa sălii de operație dădea către casa scărilor și m-am trezit cu pacienți de pe stradă, intrând în sala în care operam. Mi-am jurat să nu mai operez într-un spital public din România”, a povestit Marius Uscatu.

Citeste si Fiul lui Valentin Uritescu, dezvăluiri şocante după moartea actorului: „Ne-au zis că nu mai iese viu din operaţie”

O reacţie la imaginile revoltătoare din blocul operator de la Fundeni a avut-o şi medicul chirurg Horia Roman, care lucrează în prezent la o clinică elveţiană.

Recoltare pentru transplant: lume ca la bâlci, cucoana care îşi bea cafeaua fără mască, plin de neaveniţi, depozit de acareturi în sala de operaţie”, a scris medicul Horia Roman.

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a recunoscut eroarea și a anunțat că va demara o investigaţie.