Medicii avertizează: Iată ce boli puteţi contacta la piscină, în saunele şi duşurile publice

Fie că mergem vara sau iarna la piscină, indiferent de antotimp, trebuie să avem grijă ca apa să fie curată, dezinfectată. O mare atenție trebuie să o dăm și dușurilor comune, dar și saunelor. În aceste locuri publice putem contacta diferite afecțiuni ale pielii care se pot extinde și crea un disconfort pe o durată mai mare de timp. Medicul dermatolog Ina Sosoaca avertizează că în cazul în care mergem desculți, folosim dușuri, saune și prosoape la comun, riscul de îmbolnăvire este mult mai mare.
Alina Costache
24 aug. 2017, 09:55
Medicii avertizează: Iată ce boli puteţi contacta la piscină, în saunele şi duşurile publice

Medicul dermatolog specilizat în medicină estetică Ina Sosoaca a menționat 8 dintre cele mai răspândite afecțiuni de care ne putem îmbolnăvi în locurile publice. Cei mai mulți oameni pot contacta aceste boli de piele vara, deoarece riscul de infectare este mai mare la piscine, însă și în timpul ierii, toamnei sau primăverii se poate întâmpla să contactăm aceste bacterii.

Bolile pe care le puteți contacta la piscină, în saunele și dușurile publice

Micoza sau ciuperca dermatofita este o micoză provocată de o ciupercă microscBolile pe care le puteți contacta la piscină, în saunele și dușurile publiceopică care poate fi transmisă atunci când intri în contact cu zone afectate. Spre exemplu, atunci când mergi desculț pe marginea piscinei, la saună sau în dușurile comune. Afectează mai frecvent pielea și spațiile dintre degete, talpa sau unghiile.

Boala este favorizată de transpirația abundentă și se extinde în condițiile în care încălămintea este incomodă și nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată și netratată, micoza evoluează și astfel apar mâncărimile, înroșirea, descuamarea pielii și pot fi afectate chiar și unghiile, care devin mult mai groase, iar în timp poate apărea chiar și un miros neplăcut în zona afectată. Tratamentul este obligatriu și este necesar să fie recomandat de către medicul specialist.

Tratamentul poate dura chiar și până la șase luni, iar acesta constă în medicamente anti-micotice. Evitați să stați desculți în preajma piscinelor publice sau dușurilor comune, nu împrumutați încălțăminte de la alte persoane, iar după după duș vă ștergeți picioarele bine, chiar și între degete. Pentru prevenirea acestei micoze, după duș folosiți un spay anti-micotic din farmacie.

Veruca este contagioasă și se poate contacta dacă ați călcat cu picioarele într-o zonă în care a călcat și o persoană care a avut această afecțiune. Dacă ai imunitaea scăzută poți contacta mai rapid această afeciune. De altfel, dacă ai răni la picioare poți contact veruca, care se manifestă printr-o leziune pe talpă. Arată ca o bătătura, ca un neg. Poate dispărea dacă imunitatea crește după o perioadă, ori poate fi scoasă cu laserul în maxim două ședințe. Acest gen de afecțiuni pot apărea mai des la copii.

Molluscum contagiosum este o afecțiune virală de Proxivirus. Se manifestă printr-o leziune de culoare roșiatică care se extinde pe piele și este foarte tare la apăsare. Trebuie diagnosticată de către medicul specialist și tratată cu laserul.

Pitiriazis este o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (pitiriazis versicolor). Foarte multe persoane se îmbolnăvesc cel mai des vara de această afecțiune. Boala este caracterizată prin apariția unei pete rotunzi, mici, de culoare cafenie-maro închis, cu scuame foarte fine, localizată, în general, la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină și prin utilizarea șezlongului comun pe care nu se pune prosop personal. Trebuie să folosești numai prosoape personalizate, șezlong curat, dușuri multe. Dacă ai această boală trebuie să o tratezi prin recomandarea medicului specialist.

Acneea de clor poate să apară la paciente care suferă de acnee. Această afecțiune constă în agravarea acneei și extinderea ei și apar mai multe comedoane în zonele afectate.

Furuncul este afecțiunea foliculilor piloși generată de bacterii precum sunt stafilococii prezenți în apa piscinelor. Apar ca niște bubițe, roșii, dureroase, care central au o zonă purulentă. Și de obicei apar pe gambe, coapse, regiunea genitală.

Trihomonioza este o boala cu localizare genitala manifestata prin secreție genitală urât mirositoare, transmiterea parazițiilor se face prin apa caldă a piscinelor dacă apa nu este dezinfectată, iar în apă a stat o persoană contaminată cu trihomonos vaginalis.

Granulomul de piscină poate apărea în locul unei mici leziuni cutanate ca o papula violacee care poate poate evolua spre ulcerație, iar perioada de incubație poate fi de câteva săptămâni. Trebuie consultat un medic specialist

Alte boli pe care le putem contact la piscină, în dușurile comune sau în saune sunt otita de piscină, conjuctivita de bazin,dizenteria și leptospiroza.

Cum prevenim contactul cu aceste afecțiuni

Alegeți piscine curate, dușuri saune și locuri curate și dezinfectate. Dușurui înainte și după, prosop personalizat, fără împrumut. Ștergeți foarte bine spațiile între degete întotdeauna. Dacă aveți predispoziție luați un șprai antimiconic. Dacă sunteți răcit și aveți imunitatea scăzută puteți contacta aceaste afecțiuni.

Citeşte şi La ce boli ne expunem atunci când mergem cu transportul în comun. Incredibil cu ce te poţi alege în doar câteva staţii

 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cele mai fericite orașe din Europa. Topul locurilor de vis
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele