Medicii de familie din Arad cer introducerea vaccinării obligatorii: mulţi părinţi refuză imunizarea

Publicat: Marţi, 12 Septembrie 2017 16:32 // Actualizat: Marţi, 12 Septembrie 2017 16:34 // Sursa: romaniatv.net

Medicii de familie din Arad cer introducerea vaccinării obligatorii, opiniile fiind exprimate în contextul numeroaselor controale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) care vizează şi respectarea calendarului de imunizare, potrivit news.ro. Unele cabinete au primit sancţiuni pentru că au o acoperire vaccinală mică, însă medicii susţin că vina aparţine părinţii care refuză să imunizeze copiii.

Responsabilii DSP Arad au efectuat, de la începutul anului, aproape o sută de acţiuni de control în cabinetele de medicină de familie din judeţ, vâzând şi respectarea calendarului de vaccinare a copiilor.

Unii dintre medicii care au o acoperire vaccinală mică afirmă că au mers acasă la copiii de pe listele de vaccinare, însă în multe cazuri părinţii nu au acceptat imunizarea. Unii au promis că vor merge ulterior la cabinete, dar nu au făcut-o, însă există şi numeroase cazuri în care copiii au fost duşi din ţară, la părinţii lor care lucrează în străinătate, în general în Spania, Italia şi Germania, astfel că nu au fost vaccinaţi.

În urma controalelor DSP, majoritatea medicilor de familie au solicitat introducerea vaccinării obligatorii, invocând că nu au posibilităţi legale de constrângere a părinţilor.

Reprezenzanţii Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Arad spun că autorităţile pun presiune pe medici să crească rata imunizării, adesea aceştia fiind ameninţaţi cu sancţiuni.

"Şi eu am fost ameninţat că, dacă nu cresc rata vaccinării, voi fi amendat, dar cred că nu este abordarea corectă. Nu avem metode legale de constrângere, de aceea susţinem introducerea vaccinării obligatorii. Rolul vaccinului nu este doar de apărare în faţa bolilor, dar şi de a crea o barieră în jurul celor care nu pot fi vaccinaţi pentru că au contraindicaţii, fiind bolnavi cronici sau cu diverse malformaţii. Vaccinarea e o problemă de siguranţă naţională şi trebuie tratată ca atare", a declarat, pentru News.ro, preşedintele SMF Arad, Adrian Dărăbanţiu.

Judeţul Arad se află pe locul trei în topul celor care au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă, de la debutul epidemiei. Până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 1.020 de îmbolnăviri, iar şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor, majoritatea nevaccinate.

La nivel naţional, numărul îmbolnăvirilor este de peste 9100, fiind înregistrate 34 de decese.

În urmă cu o lună, Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligaţia vaccinării copiilor. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar potrivit acesteia, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 sep 09:49
Răspunde | Votează email 0 email
popescu
Sustin medicii vaccinarea pentru ca sunt constransi si amenintati ca li se ridica dreptul la practica.
Multi nu sustin vaccinarea dar le este frica sa spuna public asta. Si o parte mai sunt si cumparati - primesc bani pt vaccinurile efectuate.
1
EUR
4.7792
RON
19 Jan
noapte 0 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H