Medicii de la Institutul „Marius Nasta” din prima linie a luptei anti COVID sunt la capătul puterilor. „Nu ştiu cât mai putem ţine”

Cadrele medicale de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București care tratează bolnavi cu coronavirus susţin că au ajuns la extenuare. Medicii au vorbit despre lupta pe care sunt nevoiţi să o ducă în condiţiile în care numărul bolnavilor de COVID-19 creşte de la o săptămână la alta. De asemenea, persoanele care neagă gravitate virusului reprezintă în acest moment cea mai mare problemă pentru cadrele medicale, relatează Recorder.ro.

RomaniaTV.net
13 iul. 2020, 12:44
Medicii de la Institutul „Marius Nasta” din prima linie a luptei anti COVID sunt la capătul puterilor. „Nu ştiu cât mai putem ţine”

Cele 50 de locuri din saloane sunt ocupate la capacitate maximă, iar la Terapie Intensivă un pat rămâne liber numai câteva ore, după un transfer pe secție sau un deces.

„Mă sperie pentru că deja lucrăm cu o secţie la capacitate maximă. În fiecare zi suntem la capacitate maximă, atât pe confirmaţi, cât şi pe suspecţi şi, dacă nu mă înşel, şi Terapia este ocupată”, a declarat dr. Antoaneta Dragomir, medic pneumolog, coordonator pavilion COVID-19 pentru Recorder.

Cadrele medicale se rotesc la fiecare patru-şase ore deoarece sunt nevoite să reziste în costumele speciale de protecţie, în spaţii care nu sunt dotate cu aer condiţionat.

„Mai mult de patru ore nu putem să stăm în aşa ceva”, a mărturisit Anita Bunbănac, şefa asistentelor de la Terapie Intensivă, conform sursei citate.

Pe o tură există o singură asistenţă şi o infirmieră.

„Nevoia ar fi mai mare pentru că, altfel, obosesc şi ele. Practic este un efort foarte mare”, a adăugat şefa asistentelor de la Terapie Intensivă.

Medicii şi asistentele vorbesc despre concediile pe care ar vrea să şi le ia.

„Eu nu ştiu cât mai putem ţine, câte luni mai putem ţine, până când ne închidem secţia pur şi simplu, fiindcă oamenilor ăstora le trebuie concediu.
Cu cine o să facem? E o veche vorbă englezească: un om munceşte mai bine 11 luni pe an decât 12.

Din septembrie încep să-mi pun întrebări pentru că toată lumea va fi trecută prin acest pavilion cu ture zilnice de multe ore şi cu foarte mulţi pacienţi, cu foarte multă oboseală, adică eu îmi pun problema cum vor mai suporta oamenii acest program la foc continuu, a mărturisit dr. Radu Stoica, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă.

Cei mai mulți sunt obosiți de discuțiile despre coronavirus și despre conspiraționiștii care contestă gravitatea virusului.

„Va fi mai greu dintr-un singur punct de vedere şi dacă scad cazurile la jumătate acum, timp de două luni, avem de-a face cu cadre medicale obosite. Deci lucrurile vor merge mai greu începând de la manager până la ultimul brancardier”, a spus dr. Radu Stoica, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă.

Aproape 1.000 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19 s-au externat la cerere în ultimele două zile.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Numărul cazurilor de infectări zilnice a scăzut, însă rămâne peste 400