Medicii de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu reclamă condiţiile de lucru şi deficitul de personal

Un număr de 15 medici de la Spitalul Județean din Târgu Jiu, reprezentanţi ai conducerii Colegiului Medicilor Gorj, au reclamat, joi, condiţiile de lucru şi deficitul de personal. Ei au susţinut o conferinţă de presă în momentul în care la spital a ajuns echipa de control de la Ministerul Sănătăţii.

16 ian. 2014, 15:58
Medicii de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu reclamă condiţiile de lucru şi deficitul de personal

Un număr de 15 medici de la Spitalul Județean din Târgu Jiu, care fac parte din conducerea Colegiului Medicilor Gorj, au organizat o conferință de presă la sediul Colegiului Medicilor, în timp ce la spital ajunsese echipa de control de la Ministerul Sănătății pentru a verifica afirmațiile conducerii unității sanitare cu privire la falsificare a sute de analize medicale în laboratorul instituției, scrie Mediafax.

Medicii au explicat motivele care au determinat 14 doctori să părăsească Spitalul Județean în cursul anului trecut, menționând că alți 20 de medici vor pleca și ei anul acesta din sistem, fie prin pensionare, fie prin mutarea activității în mediul privat.

Dr. Ana Băleanu, președinte al Colegiului Medicilor Gorj, a declarat că posturile celor plecați vor rămâne blocate, la concurs putând fi scoase doar cele ale medicilor care ies la pensie, fapt care face ca deficitul de personal să se accentueze.

„Nu știu cât de mulți vor veni pentru că posturile sunt blocate după plecarea celorlalți. În afara celor 14 plecați vor mai pleca prin pensionari încă 20 de medici. E lăudabil că au ajuns la această vârstă deosebită, dar activitatea celor care au plecat va fi preluată de cei rămași și nu va fi o muncă ușoară. Medicii sunt puțini, pacienții mulți și e nevoie de o ierarhizare a priorităților și sperăm ca aceste ierarhizări să nu fie interpretate greșit de pacienți”, a spus Băleanu.

De asemenea, secretarul Colegiului Medicilor Gorj, dr. Gheorghe Stanciu, a reclamat, alături de alți medici prezenți la conferința de presă, volumul mare de muncă pe care îl au, dar și lipsa colaborării cu administrația unității sanitare. Stanciu a menționat că actualul director al spitalului, Nicoleta Manu, a fost văzută de cadrele medicale doar la instalarea în funcție, la sfârșitul anului trecut, în rest aceasta neorganizând vreo întâlnire cu medicii pentru a le afla problemele.

„Doamna manager Manu nu s-a întâlnit niciodată cu medicii sau cu șefii de secție. La dânsa intri oricând, te primește, promite orice, dar nu face mai nimic. Colaborarea cu administrația a dus la plecarea medicilor, la fel ca și salarizarea. În sistemul privat se câștigă de 4-5 ori mai mult și la cabinetul privat nu ai gărzi, nu ai urgențe, nu ai reclamații. Nu sunt sacrificați cei care rămân în sistem?”, a întrebat, retoric, Gheorghe Stanciu.

Echipa de control trimisă de Ministerul Sănătății a început, joi după-amiază, să verifice o serie de documente care au legătură cu analizele medicale făcute la laboratorul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, după ce conducerea unității sanitare a anunțat, miercuri, că sute de analize făcute la laborator, inclusiv cele care vizează depistarea HIV/SIDA, ar fi fost falsificate.

Reprezentanții comisiei nu au făcut nicio declarație, menționând doar că rezultatele cercetărilor vor fi comunicate la finalul controlului.

În paralel se derulează şi o anchetă a Poliţiei Gorj, care s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de directorul Spitalului Judeţean, Nicoleta Manu, polițiștii deschizând un dosar penal în care fac verificări pentru comiterea infracțiunilor de fals și uz de fals.

Surse din anchetă au precizat pentru Mediafax că printre persoanele care au beneficiat de analize false se numără inclusiv polițiști, medici și magistrați, aceștia având nevoie de ștampilele unor medici pe documentele pe care trebuiau să le prezinte la Poliție pentru prelungirea permiselor de port-armă.

De asemenea, analizele falsificate au fost folosite de elevii unor școli auto din Târgu Jiu, conducerea spitalului dispunând verificarea modului în care s-au făcut analizele de laborator în perioada august-noiembrie 2013 după ce mai mulți medici din cadrul unității sanitare au fost arestați sau implicați în ancheta care vizează modul de eliberare a permiselor auto.

Citeşte şi Condiţiile din SJ Ploieşti prejudiciază dreptul constituţional al pacienţilor la sănătate