Medicii fac apel la asiguraţi să nu supraaglomereze serviciile de urgenţă cu cazuri care suportă amânare

Medicii de familie le solicită pacienţilor cu boli acute și urgențe minore să ia legatura cu medicii de familie pentru a stabili necesitatea consultației, şi să nu solicite ambulanţa, pentru a nu supraaglomera serviciile de urgență cu cazuri care mai pot fi temporizate sau nu reprezintă urgențe reale.

11 ian. 2017, 12:35
Medicii fac apel la asiguraţi să nu supraaglomereze serviciile de urgenţă cu cazuri care suportă amânare

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF) le adresează pacienților mai multe recomandări în condiţiile în care Administraţia Naţională de Meteorologie  a instituit Cod Galben de viscol şi ger.

„Pentru pacienții cu boli cronice stabilizate care mai au medicație, va recomandăm să vă reprogramați telefonic, pentru a evita să ieșiți din case în situația dată, pentru pacienții cu boli acute și urgențe minore, vă recomandăm să luați legatura cu medicii de familie pentru a stabili necesitatea consultației (medicul de familie va decide dacă este nevoie de solicitarea ambulanței, pentru a nu supraaglomera serviciile de urgență cu cazuri care mai pot fi temporizate sau nu reprezintă urgențe reale), pentru orice sfaturi și intrebări legate de starea de sănătate, nu ezitati să sunați la medicii dumneavoastră de familie care sunt la cabinete și acolo unde există, la centrele de permanență”, precizeză medicii de familie într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Ger crunt în România. Vezi cum să faci faţă frigului, cum te îmbraci, ce mânânci şi cum să te fereşti de căzături

„Nu ieșiți din casă decat dacă este absolut necesar, îmbrăcați-vă adecvat, protejați-vă extremitățile, hidratați-vă si hrăniți-vă corespunzător.

Utilizați medicamente simptomatice din trusa de acasa pentru situatii uzuale dupa ce va sfatuiți cu medicii de familie, dacă este nevoie.

Vă recomandăm să nu scoateți copiii mici din case la temperaturi exterioare sub minus zece grade. Pentru sindroame febrile sau alte situații în cazul copiilor, sunați-vă medicul de familie să decideți împreună dacă este nevoie de accesarea serviciului de ambulanță”, mai recomandă medicii.

Medicii de familie sunt la program la cabinete și in centrele de permanență. În fiecare județ, cabinetele medicilor de familie aflate în contract cu casele și centrele de permanență active sunt afișate pe paginile web ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate ale Direcției de Sănătate Publică Județene.

Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit Cod Galben de viscol, valabil până miercuri, la ora 23. De asemenea, a fost emisă informare pentru intensificarea vântului şi polei şi se menţine Codul Galben de ger.

COD GALBEN de viscol şi ger prelungit. Atenţionare de polei în toată ţara