Medicii români îi dau dreptate lui Ponta: Dacă nu se opera, putea face artroză şi ar fi avut nevoie de proteză

Medicii români rup tăcerea și vin în sprijinul premierului Victor Ponta în privința necesității intervenției chirurgicale prin care a trecut recent. Operația era obligatorie, iar dacă prim-ministrul dacă nu va respecta cu strictețe indicațiile medicilor privind perioada de recuperare, acesta riscă să sufere complicații extrem de grave, care ar putea implica instalarea unei proteze.

RomaniaTV.net
24 iun. 2015, 09:55
Medicii români îi dau dreptate lui Ponta: Dacă nu se opera, putea face artroză şi ar fi avut nevoie de proteză

Profesorul Gheorghe Popescu, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, a declarat pentru „Adevărul” că operația prin care a trecut premierul Victor Ponta era absolut necesară din cauza durerilor suferite și a fost complicată de rupturile de cartilaje și de problemele la meniscul extern.

„În timpul intervenţiei au mai descoperit cartilaje afectate şi probleme la meniscul extern, care este extrem de important pentru susţinerea echilibrului. Au făcut sutură în trei locuri”, a declarat chirurgul ortoped, care a subliniat că nu pune la îndoială diagnosticele puse de medicii turci și gravitatea rănii.

„Operaţia trebuia făcută nu acum, ci mai demult pentru că, din ce am citit în foaia de observaţie, nu mai erau probleme acute, ci deja se cronicizaseră”, consideră şeful Clincii de Ortopedie de la Spitalul Floreasca.

În perioada care urmează, Victor Ponta va fi nevoit să respecte tratamentul medicamentos pentru combaterea durerilor și va trebui să facă în următoarele 6 luni kinetoterapie.

„În prima lună va merge cu cârje şi cu cadru, apoi cu orteză. (…) După 90 zile va reuşi să meargă propriu zis, iar sport va putea face abia după şase luni. (…) Nu poţi ţine în picioare un om care a trecut printr-o asemenea operaţie. Şi deplasările trebuie să fie scurte. Genunchiul lui nu va mai fi niciodată la fel de bun ca un genunchi normal, sănătos”, a mai declarat profesorul Popescu.

Mai mult, medicul Ion Codorean, specialist în traumatologie sportivă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, a relatat recent pentru Gândul că premierul nu va avea voie să calce şi să se sprijine pe picior minimum trei săptămâni.

„N-o să calce pe picior, nu are voie să se sprijine pe picior deloc. E o perioadă de minimum trei săptămâni în care atunci când laşi piciorul jos vine sânge în picior, se mişcă genunchiul şi doare. (…) el trebuie să stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie să stea cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle. Apar dureri şi pot apărea complicaţii”, a spus Ion Bogdan Codorean.

De asemenea, doctorul Marius Filip, ortoped la Spitalul Universitar din Capitală, a afirmat pentru Adevărul că ruptura de ligament era cronicizată și a fost agravată de participarea la meciurile de baschet. Operația era obligatorie, iar recuperarea se va putea face în spital.

„Baschetul este cel mai prost sport pentru că îţi distruge articulaţiile. (…) Cu jucătorii de weekend, cum le spunem noi, avem cele mai mari probleme, pentru că organismul lor este neîncălzit şi apar rupturile de ligamente”, a explicat doctorul Filip.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul spitalului Medipol din Istanbul, doctorul Mahir Mahiroğullari, care a coordonat echipa care l-a operat pe premierul român, este profesor universitar și membru al Asociaţiei europene pentru traumatologia rănilor la genunchi provocate de accidente sportive.

Premierul Victor Ponta a fost operat recent într-o clinică din Turcia pentru tratarea unei rupturi vechi de ligament încrucişat anterior, care a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj. Doctorii au trebuit să se scoată porţiuni din meninsc, să sutureze alte porţiuni și să efectueze o reconstrucţie de ligament înscrucişat anterior şi sutură de menisc.