Medicii şi asistenţii români, pregătiţi pe banii elveţienilor

Ministerul Sănătăţii va beneficia, în următorii opt ani, de o finanţare nerambursabilă, în valoare de 10 milioane de franci elveţieni. Banii sunt destinaţi dezvoltării de programe de pregătire pentru personalul medical din toate unităţile sanitare.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 06:50
Medicii şi asistenţii români, pregătiţi pe banii elveţienilor

Specialiştii elveţieni îi vor pregăti pe medicii, asistenţii şi piloţii SMURD pentru misiunile de salvare montană. Elveţienii îi vor învăţa pe români tehnici de salvare montană în condiţii dificile de zbor. Serviciul aerian elveţian face peste 12.000 de intervenţii pe an, în timp ce în România sunt de 10 ori mai puţine.

„REGA este un model mondial pentru acordarea asistenţei de urgenţă pe calea aerului. Noi aveam nevoie de instruire ca să putem coborî din elicopter pe troliu, când nu poate ateriza elicopterul. Elicopterele sunt dotate, dar nu avem instruirea şi procedura”, a declarat Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii va folosi cele 10 milioane de franci şi pentru pregătirea specialiştilor în urgenţă şi terapie intensivă pediatrică şi neonatală.

Acordul de cooperare a fost semnat în prezenţa ambasadorului Elveţiei la Bucureşti. Finanţarea programului este considerată contribuţie elveţiană în favoarea României. Co-finanţarea de 15% va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii al României.