Medicii stomatologi îi îndeamnă pe părinţi să păstreze dinţii de lapte ai copiilor lor

Pierderea unui prim dinte este asemanator unui ritm de trecere pentru copiii de pretutindeni. Este un semn ca acesta a crescut si mai mare. Si pentru multi dintre cei mici aceasta este o ocazie buna pentru a primi bani lasati de „zana maseluta" sub perna.
Roxana Gagiu
19 aug. 2016, 17:21
Medicii stomatologi îi îndeamnă pe părinţi să păstreze dinţii de lapte ai copiilor lor

Pierderea dintilor de lapte este un ritual de trecere pentru copii pretutindeni. Cei mai multi dintre noi isi pot aminti de prima miscare a dintelui care ne anunta ca va veni o schimbare, iar apoi de absenta ciudata a unui dinte atunci cand in cele din urma a cazut. Dar care este, de fapt, aspectul pe care ni-l amintim cel mai mult? Promisiunea unei recompense in numerar, prin amabilitatea zanei maselute.

Traditia cu zana maseluta si dintii de lapte este destul de veche, iar unele se leaga de vechea cultura Norse, potrivit careia dintii de lapte erau considerati un semn al norocului. La nivel local bunicii isi indeamna copii sa arunce dintisorii dupa casa. Alte culturi din intreaga lume au, de asemenea, traditii specifice care implica dintii copiilor.

Dupa cum se pare, dintii de lapte intr-adevar pot aduce noroc, dar este vorba mai putin despre magie si mai mult despre un tip de medicament – desi medicina moderna este destul de uimitoare!

In anul 2003, un studiu a descoperit ca dintii de lapte contin celule stem si ca, daca sunt pastrati imediat dupa ce au cazut, celulele stem pot fi stocate ani de zile si pastrate in cazul unor probleme medicale care pot aparea mai tarziu. Asa ca, daca ai crezut ca obtinerea unei sume de bani in schimbul unui dinte este un lucru foarte interesant, ce spui despre faptul ca in acest fel poti obtine sansa de a creste orice fel de tesut, de la celulele inimii la celulele creierului si repararea tesuturilor deteriorate, lucru care este si mai interesant.

„Dar exista o regula esentiala: dintii pentru copii trebuie sa fie pastrati in stare proaspata si sa fie integri, nu afectati de carie sau de infectii. Celulele stem se degradeaza si isi pierd eficacitatea in timp daca nu sunt stocate si depozitate corect! In strainatate parintii pot folosi servicii specializate pentru a pastra in mod corespunzator dintii copiilor lor. Dintii sunt plasati intr-un seif cu azot lichid de crioconservare si in acest caz celulele stem vor ramane intacte si utilizabile peste ani de zile. Sper ca vom reusi sa facem si noi asa ceva in Romania si ca educatia medicala va creste si la noi in tara si vor fi din ce in ce mai multi oameni atenti la aceste detalii care pot salva viata in situatii de criza”, adauga dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

In cazul in care mai tarziu copilul, care poate fi un adult in acest moment, are nevoie de celule stem, dintii sunt scosi din depozitare si transportati la medicul care va extrage din acei dinti celulele salvatoare.

Se pare ca toate culturile care au avut superstitii cu privire la puterea dintilor de lapte au fost, intr-un mod ciudat, destul de adevarate.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 13.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan