Medicii sunt în alertă! România, la un pas să declare epidemie de gripă. ”1 din 5 pacienţi cu gripă are nevoie de internare”

Medicii din întreaga țară sunt în alertă din cauza creșterii vertiginoase a numărului de cazuri de gripă. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a declarat miercuri că România este tot mai aproape de a declara epidemie de gripă.

31 ian. 2024, 22:30
Medicii sunt în alertă! România, la un pas să declare epidemie de gripă. ”1 din 5 pacienţi cu gripă are nevoie de internare”
Medicii sunt în alertă! România, la un pas să declare epidemie de gripă

Medicii sunt în alertă! România, la un pas să declare epidemie de gripă. De asemenea, medicul Adrian Marinescu atrage atenţia asupra faptului că mulţi dintre cei aflaţi în situaţie de risc în ceea ce priveşte virozele respiratorii nu iau măsuri elementare, precum purtarea măştii de protecţie, pentru a preveni contractarea virusului gripal.

Citește și EXCLUSIV | Surpriză de proporții la alegerile europarlamentare! Alexandru Rafila aruncă bomba

Medicii sunt în alertă! România, la un pas să declare epidemie de gripă

„Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deşi ne aşteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidenţă şi ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidenţa la nivel naţional”, a declarat Ioana Stăncel, miercuri seară, la Medika TV.

Medicul Adrian Marinescu a subliniat că populaţia nu trebuie să intre în panică pentru că este un sezon de infecţii respiratorii care pune, realmente în dificultate sistemul de sănătate.

„Ce mi se pare mie important este că, din păcate, la capitolul prevenţie nu am făcut paşi importanţi. Degeaba discutăm în fiecare toamnă că putem avea un sezon de gripă care poate să fie complicat că, din păcate, până nu se întâmplă nu e suficient de important. (…) Dacă vă duceţi acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască. Mulţi dintre ei stau şi interacţionează unii cu ceilalţi, adică un risc real de a face gripă şi nu numai, cu forme foarte severe. Deci situaţia nu e deloc simplă”, a declarat Adrian Marinescu.

Mai mult, medicul a ținut să precizeze că nu este deloc târziu ca cei care doresc să se vaccineze împotriva gripei să facă acest lucru.

„Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, ori că sunt forme severe, ori că au nevoie de monitorizare. Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acţiona, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat”, a mai spus Adrian Marinescu.

Citește și EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de gripă din România: ”Avem șase decese de gripă într-o săptămână. Sunt multe virusuri care produc infecții”