Medicii sunt surprinşi de cât de parşiv poate fi coronavirusul. Unii pacienţi se comportă normal, dar radiografiile lor arată groaznic

Doctorii din mai multe ţări ale lumii au sesizat un simptom mai ciudat al pacienților diagnosticați cu COVID-19. Deși nivelul de oxigen din țesuturile lor este la un nivel incredibil de mic, pacienții se comportă ca și cum nu ar avea nicio problemă.

07 mai 2020, 11:25
Medicii sunt surprinşi de cât de parşiv poate fi coronavirusul. Unii pacienţi se comportă normal, dar radiografiile lor arată groaznic

Pacienții care suferă de ceea ce a fost denumit „hipoxie fericită” sau „hipoxie tăcută” nu se plâng de niciun disconfort, asta în condiţiile în care la cât de scăzut este nivelul de oxigen din țesuturile lor, ei ar trebui să fie în comă sau, cel mult, într-o accentuată stare de disconfort.

Termenul medical este „hipoxie tăcută” şi se prduce atunci când oamenii nu sunt conștienți de faptul că nu au suficient oxigen și se prezintă la spital într-o stare mult mai proastă decât arată. Mulți dintre ei au trecut deja prin simptomele clasice ale COVID-19 cu între două și șapte zile înainte să ajungă la spital cu greutate la respirație, a declarat pentru CNN dr. Richard Levitan, medic în New Hampshire.

Citeşte şi Cele şapte ţări care au învins coronavirusul. Statele în care nu mai este niciun caz activ de infecţie cu COVID-19

El a văzut pacienți la camera de urgență cu un nivel de oxigen în țesuturi de sub 50%, atât de scăzut încât ar fi trebuit să fie incoerenți și aproape inconștienți. Saturația normală cu oxigen este între 95% și 100%, iar orice valoarea sub 90% este considerată anormală.

În plus, radiografiile pulmonare ale acestor pacienți arătau niște leziuni pneumonice atât de severe încât ei ar fi trebuit să aibă dureri groaznice și să respire cu mare greutate. „Radiografiile lor arătau groaznic, nivelul oxigenului era foarte mic. Erau, însă, complet trezi, alerți și își butonau telefoanele„, spune medicul.

Explicaţiile medicilor

Pacienții se confruntă cu simptome precum febră și diaree, iar corpul începe să compenseze lipsa de oxigen prin mărirea frecvenței respirațiilor. „Imaginați-vă că aveți un pahar plin de aer și, brusc, acel pahar se înjumătățește. În mod natural, corpul se va strădui să compenseze cantitatea lipsă de aer și va induce o respirație de două ori mai rapidă„, spune dr. Cedric Rutland, purtător de cuvânt la Asociația Pulmonară Americană. Oamenii nu devin conștienți de respirația lor sacadată, însă nivelul oxigenului continuă să scadă. Între timp, corpul devine obișnuit cu cantitatea mai redusă de oxigen, la fel ca atunci când suntem la altitudini mari.

Hipoxia tăcută ar putea fi o explicație pentru decesele rapide și bizare ale unor tineri care nu au avut simptome foarte serioase de COVID-19.


loading...