Medicii trag un semnal de alarmă. Ce se întâmplă în corpul tău dacă foloseşti loţiuni pentru protecţie solară

Ingredientele active din cremele de protecţie solară uzuale ajung în fluxul sanguin la niveluri mai mari decât recomandările autorităţilor din domeniul medical în vigoare în prezent pe teritoriul SUA, fiind necesare studii suplimentare privind siguranţa acestor produse, potrivit unui studiu restrâns, condus de cercetători din cadrul Administraţiei americane pentru Medicamente şi Alimente (FDA), dat luni publicităţii, informează Reuters.
Alina Costache
07 mai 2019, 12:55
Medicii trag un semnal de alarmă. Ce se întâmplă în corpul tău dacă foloseşti loţiuni pentru protecţie solară

Cremele solare pot fi procurate fără reţetă, fiind comercializate fără o reglementare strictă, şi sunt folosite pe scară largă pentru a bloca radiaţiile ultraviolete care pot cauza cancer de piele, cea mai frecventă afecţiune malignă în Statele Unite.

Studiul, la care au participat 23 de voluntari, a testat patru produse de protecţie solară – sub formă de spray-uri, loţiuni şi creme -,aplicate pe 75% din suprafaţa corpului de patru ori pe zi, pe parcursul a patru zile, a fost însoţit de analize de sânge pentru a determina nivelul maxim al anumitor substanţe chimice absorbite în sânge şi realizate pe o perioadă de şapte zile.

Cercetarea a pus în evidenţă concentraţii plasmatice maxime a substanţelor chimice pentru care s-au efectuat teste – avobenzonă, oxibenzonă, octocrylene, iar în cazul unuia dintre produse, ecamsul – care au depăşit limita de 0,5 nanograme per mililitru (ng/mL), drept urmare FDA recomandând teste de siguranţă suplimentare.

Spre exemplu, concentraţia maximă de avobenzonă a fost de 4 ng/mL, respectiv 3.4 ng/mL în cazul a două spray-uri diferite, 4,3 ng/mL pentru o loţiune şi 1,8 ng/mL în cazul unei creme.

Cercetătorii nu au dat publicităţii numele produselor folosite în studiu.

Efectele concentraţiilor plasmatice care depăşesc recomandările FDA nu sunt cunoscute şi trebuie studiate în continuare, a scris echipa de cercetători în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Rezultatele nu sugerează ca oamenii să înceteze să folosească creme solară pentru a se proteja împotriva razelor ultraviolete (UV), spun cercetătorii.

„Demonstrarea unei absorbţii sistemice cu mult peste recomandările FDA nu înseamnă că aceste ingrediente sunt nesigure”, susţin Robert Califf şi Kanade Shinkai în editorialul care a însoţit studiul publicat în JAMA.

„Concluziile studiului ridică multe semne de întrebare referitoare la cremele solare şi la procesul prin care industria, medicii, organizaţiile de specialitate şi agenţiile de reglementare evaluează beneficiile şi riscurile acestor produse medicale de actualitate, procurate fără reţetă”, au adăugat cercetătorii.

David Andrews, cercetător principal în cadrul organizaţiei nonprofit din domeniul sănătăţii şi mediului Environmental Working Group, a făcut apel la testarea aprofundată a ingredientelor din cremele solare.

„De ani de zile, producătorii substanţelor chimice din loţiunile solare s-au opus unor teste de bun-simţ în ceea ce priveşte siguranţa ingredientelor folosite, iar acum FDA propune ca aceste ingrediente uzuale să treacă prin teste suplimentare pentru a rămâne pe piaţă”, a spus Andrews.

Cu toate acestea, asociaţia profesională Personal Care Products Council a subliniat limitele studiului şi şi-a exprimat îngrijorarea că cercetarea ar putea crea confuzie în rândul consumatorilor.

Loţiunile solare folosite în cadrul studiului au fost utilizate ”în cantitate dublă faţă de modalitatea în care ar fi aplicate în, ceea ce comunitatea ştiinţifică consideră, condiţii concrete”, a spus Alexandra Kowcz, cercetător principal în cadrul asociaţiei menţionate.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”