Medicii trag un semnal de alarmă. Ce se întâmplă în corpul tău dacă foloseşti loţiuni pentru protecţie solară

Ingredientele active din cremele de protecţie solară uzuale ajung în fluxul sanguin la niveluri mai mari decât recomandările autorităţilor din domeniul medical în vigoare în prezent pe teritoriul SUA, fiind necesare studii suplimentare privind siguranţa acestor produse, potrivit unui studiu restrâns, condus de cercetători din cadrul Administraţiei americane pentru Medicamente şi Alimente (FDA), dat luni publicităţii, informează Reuters.
Alina Costache
07 mai 2019, 12:55
Medicii trag un semnal de alarmă. Ce se întâmplă în corpul tău dacă foloseşti loţiuni pentru protecţie solară

Cremele solare pot fi procurate fără reţetă, fiind comercializate fără o reglementare strictă, şi sunt folosite pe scară largă pentru a bloca radiaţiile ultraviolete care pot cauza cancer de piele, cea mai frecventă afecţiune malignă în Statele Unite.

Studiul, la care au participat 23 de voluntari, a testat patru produse de protecţie solară – sub formă de spray-uri, loţiuni şi creme -,aplicate pe 75% din suprafaţa corpului de patru ori pe zi, pe parcursul a patru zile, a fost însoţit de analize de sânge pentru a determina nivelul maxim al anumitor substanţe chimice absorbite în sânge şi realizate pe o perioadă de şapte zile.

Cercetarea a pus în evidenţă concentraţii plasmatice maxime a substanţelor chimice pentru care s-au efectuat teste – avobenzonă, oxibenzonă, octocrylene, iar în cazul unuia dintre produse, ecamsul – care au depăşit limita de 0,5 nanograme per mililitru (ng/mL), drept urmare FDA recomandând teste de siguranţă suplimentare.

Spre exemplu, concentraţia maximă de avobenzonă a fost de 4 ng/mL, respectiv 3.4 ng/mL în cazul a două spray-uri diferite, 4,3 ng/mL pentru o loţiune şi 1,8 ng/mL în cazul unei creme.

Cercetătorii nu au dat publicităţii numele produselor folosite în studiu.

Efectele concentraţiilor plasmatice care depăşesc recomandările FDA nu sunt cunoscute şi trebuie studiate în continuare, a scris echipa de cercetători în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Rezultatele nu sugerează ca oamenii să înceteze să folosească creme solară pentru a se proteja împotriva razelor ultraviolete (UV), spun cercetătorii.

„Demonstrarea unei absorbţii sistemice cu mult peste recomandările FDA nu înseamnă că aceste ingrediente sunt nesigure”, susţin Robert Califf şi Kanade Shinkai în editorialul care a însoţit studiul publicat în JAMA.

„Concluziile studiului ridică multe semne de întrebare referitoare la cremele solare şi la procesul prin care industria, medicii, organizaţiile de specialitate şi agenţiile de reglementare evaluează beneficiile şi riscurile acestor produse medicale de actualitate, procurate fără reţetă”, au adăugat cercetătorii.

David Andrews, cercetător principal în cadrul organizaţiei nonprofit din domeniul sănătăţii şi mediului Environmental Working Group, a făcut apel la testarea aprofundată a ingredientelor din cremele solare.

„De ani de zile, producătorii substanţelor chimice din loţiunile solare s-au opus unor teste de bun-simţ în ceea ce priveşte siguranţa ingredientelor folosite, iar acum FDA propune ca aceste ingrediente uzuale să treacă prin teste suplimentare pentru a rămâne pe piaţă”, a spus Andrews.

Cu toate acestea, asociaţia profesională Personal Care Products Council a subliniat limitele studiului şi şi-a exprimat îngrijorarea că cercetarea ar putea crea confuzie în rândul consumatorilor.

Loţiunile solare folosite în cadrul studiului au fost utilizate ”în cantitate dublă faţă de modalitatea în care ar fi aplicate în, ceea ce comunitatea ştiinţifică consideră, condiţii concrete”, a spus Alexandra Kowcz, cercetător principal în cadrul asociaţiei menţionate.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum să faci acasă cel mai bun fertilizator natural pentru roșii. Are aceleași proprietăți precum cele din comerț, dar e mai ieftin și sigur
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Criza hârtiei igienice din 1973, pornită de Johnny Carson. Gluma care a speriat America
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Modificări de ultimă oră la Revolut. E bancă! Conturi suspendate la cererea autorităților și noi reguli din septembrie în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți