Medicii trag un semnal de alarmă! Persoanele cu COVID, predispuse din ce în ce mai rău la alergii

De un fenomen ciudat au parte tot mai mulți români care s-au vindecat de COVID. Se pare că aceștia au fost mai predispuși să dezvolte diferite alergii.

17 apr. 2022, 22:53
Medicii trag un semnal de alarmă! Persoanele cu COVID, predispuse din ce în ce mai rău la alergii

Persoanele cu COVID, predispuse din ce în ce mai rău la alergii. În ultima lună, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au ajuns aproximativ 100 de pacienţi cu afecţiuni cauzate de alergii, medicii au observat că printre acestea sunt multe persoane care au avut Covid.

Medicii trag un semnal de alarmă! Persoanele cu COVID, predispuse din ce în ce mai rău la alergii

Medicul Camelia Ciacli, specialist în alergologie- imunologie clinică în cadrul SCJU Arad, a declarat, miercuri, că în ultimele săptămâni foarte mulţi pacienţi alergici ajung la cabinetul specializat al spitalului.

„Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice. Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică.

(…) Am observat că pacienţi care au prezentat infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare”, a spus dr. Camelia Ciacli, potrivit Agerpres.

Medicul a adăugat că “există studii recente care demonstrează că afecţiunea alergică duce la scăderea calităţii vieţii asemănător bolilor cardio-vasculare sau diabetului zaharat”.

Citește și: Evoluţia pandemiei în România. Şeful spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, avertisment: „Numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut. Revenirea la normalitate trebuia realizată gradual”
Specialiştii SCJU Arad au atras atenția că boala alergică la debut poate fi confundată frecvent cu viroze

„Pacienţii prezintă de cele mai multe ori strănut în salbe, rinoree apoasă, nas înfundat, prurit nazal, prurit ocular, tuse seacă iritativă. Orice simptome care persistă mai mult de cinci-şapte zile pun problema unui diagnostic diferenţial cu o boală alergică la debut. Există nenumărate cazuri în care boala se agravează şi poate să apară o criză de astm”, a spus Camelia Ciacli.

Citește și: Bilanţ coronavirus 4 aprilie 2022. Circa 1.300 de cazuri şi 12 decese în ultimele 24 de ore. CNCAV: Puţin peste 11.000 de români s-au imunizat împotriva COVID în ultima săptămână