Medicii vor putea face rezidenţiatul şi în spitale militare. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care este aprobată ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2019 ce modifică OUG 18/2009 referitoare la organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

21 iul. 2021, 16:34
Medicii vor putea face rezidenţiatul şi în spitale militare. Klaus Iohannis a promulgat legea

Prin această modificare a legii, medicii vor putea face rezidenţiatul şi în spitale militare. Odată cu aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2019, se creează cadrul legal pentru ca rezidenţii să poată beneficia de pregătirea în rezidenţiat şi în cadrul unităţilor medico-militare care, deşi au personal încadrat care îndeplineşte condiţiile pentru a fi desemnaţi coordonatori, nu pot efectua pregătirea în rezidenţiat deoarece sunt încadraţi în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate şi nu în centre universitare, conform Administraţiei Prezidenţiale.

„Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat este cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii. În cazul în care numărul candidaţilor 2 pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată, aceasta se poate suplimenta până la repartiţia candidaţilor, astfel încât toţi candidaţii promovaţi să poată accesa un loc sau un post de rezidenţiat. Ministerul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate”, se arată în legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit News.ro, actul normativ reglementează şi situaţia de incompatibilitate a unui rezident.

„Prin incompatibilitate, în sensul prevăzut la alin. (2) lit. d), se înţelege situaţia în care un rezident, pe parcursul pregătirii, susţine un alt concurs de rezidenţiat, în urma căruia este confirmat rezident prin ordin al ministrului sănătăţii. Rezidentul care se află într-o situaţie de incompatibilitate are obligaţia de a aduce la cunoştinţa Ministerului Sănătăţii această situaţie, în scris, în termen de 15 zile de la data confirmării calităţii de rezident prin ordinul ministrului sănătăţii”, mai indică sursa citată.

Citeşte şi: Daniel Dines, cel mai bogat român: „Îmi plac hainele sportive ieftine. Nu merită să te lupți toată viața pentru a obține bani”

Medicii vor putea face rezidenţiatul şi în spitale militare. Care sunt schimbările

„Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, în unităţi medico-militare şi în unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, autorităţilor administraţiei publice locale sau ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, precum şi în cabinete medicale individuale de medicină de familie.

Instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate propun Ministerului Sănătăţii coordonatorii de program de rezidenţiat, directorii de program, precum şi responsabilii de formare, în unităţi medico-militare şi în unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, autorităţilor administraţiei publice locale sau ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, precum şi în cabinete medicale individuale de medicină de familie”, mai indică legea promulgată.

Legile promulgate de Klaus Iohannis, pe 21 iulie

Preşedintele Klaus Iohannis a mai promulgat următoarele legi:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 188/2020 privind unele măsuri temporare necesare pentru exercitarea funcţiei de conducător al compartimentului financiar – contabil din administraţia publică centrală.
  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2019 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind măsuri de protecţie socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Guvernul a luat primele măsuri pentru inundaţiile din ţară. Peste 148 de milioane de lei, acordate de Executiv pentru judeţele afectate!