Medicul Alexandru Rafila avertizează: Procentajul zilnic al testelor pozitive va creşte după încheierea vacanţelor

Procentajul testelor pozitive va creşte odată cu încheierea vacanţelor, pentru că pe măsură ce testele care se fac la cerere  dispar, practic vor rămâne doar testele pentru cei care se încadrează la definiția de caz, a avertizat profesorul Alexandru Rafila.

RomaniaTV.net
05 sept. 2020, 16:21
Medicul Alexandru Rafila avertizează: Procentajul zilnic al testelor pozitive va creşte după încheierea vacanţelor

„Atenție, dacă vom discuta despre o creștere de cazuri în perioada următoare, această creștere va fi dublată și de creșterea numărului de teste (pozitive), dar nu pentru că cineva crește sau scade numărul de teste artificial, ci pentru că ai mai multe persoane care se încadrează în definițiile furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat profesorul Rafila la Digi24.

În acest moment, o bună parte din testele care se fac în România se fac la cerere, pentru că sunt multe persoane care au nevoie de aceste teste pentru a merge în vacanță în străinătate.

De exemplu, potrivit datelor prezentate sâmbătă de Grupul pentru Comunicare Strategică din totalul de 22.380 de teste efectuate în ultimele 24 de ore, 13.081 au fost în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.299 la cerere.

Citeşte şi: Cât va costa vaccinul anti-COVID? Unul dintre marii producători a avansat primele preţuri

 

 

Raed Arafat: „Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Cel mai rău e să fii infectat cu ambele”. Ce recomandă şeful DSU

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că luna septembrie este o perioadă foarte delicată şi riscantă, din cauza întoarcerii oamenilor din concedii şi începerii şcolilor, şi a venit cu o serie de recomandări pentru ca românii să se ferească pe cât posibil de infecţia cu coronavirus.

„Perioada lunii septembrie e foarte delicată. E riscul revenirii la muncă, la şcoală, e riscul campaniei. Nerespectarea regulilor poate duce la agravarea situaţiei. Dacă se respectă regulile se reduc riscurile foarte mult. Din ce în ce mai mult se îndeamnă la purtatul măştilor. Mască, dezinfectarea mâinilor, distanţarea, acestea sunt reguli de bază”, a declarat secretarul de stat, la Antena 3.

Arafat a dezvăluit că ceea ce ar trebui să ne îngrjoreze este momentul în care gripa sezonieră se va întâlni cu COVID-19. Recomandarea medicului ar fi ca românii să opteze pentru vaccinarea împotriva gripei.

„Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Nu e nicio şansă să nu se întâlnească. La primele simptome, e foarte greu să le diferenţiezi, tocmai de aceea e nevoie de teste. Soluţia pe care am insistat în cazul gripei sezoniere este vaccinarea. Ar trebui ca în luna septembrie să începem vaccinarea. Cel mai rău este să fii infectat cu ambele virusuri. Asta poate avea un impact foarte serios, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile”.