De ce unii membri ai familiei nu se infectează cu COVID, deși locuiesc în aceeași casă cu persoane pozitive. Medicul Beatrice Mahler vine cu explicația

Chiar dacă COVID afectează mii de persoane din România zilnic, modul în care el se transmite nu a fost încă stabilit cu precizie.
Claudia Simion
16 dec. 2020, 08:57
De ce unii membri ai familiei nu se infectează cu COVID, deși locuiesc în aceeași casă cu persoane pozitive. Medicul Beatrice Mahler vine cu explicația

Ce e cert e că se poate lua foarte ușor și de oriunde, chiar atunci când te aștepți mai puțin și chiar dacă te protejezi. Totuși, cu respectarea măsurilor de protecție riscul devine mai mic. Există situații în care o persoană se infectează, dar nu îi contaminează și pe cei cu care stă în aceeași casă, a dezvăluit medicul Beatrice Mahler. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că toți suntem diferiți și că reacția la virus ține de ADN-ul fiecăruia în parte.

Medicii spun că astfel de cazuri nu sunt singulare, chiar și în condițiile în care, în familie, izolarea nu poate fi perfectă pentru că au spații comune și există riscul de infectare.

„Sunt două situații care pot fi luate în discuție. Prima este cea în care imunitatea celorlațti membri ai familiei este foarte bună și să reușească să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intra în corp.

Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sângelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni și să-l neutralizeze. Insă nu știm care este tipul de persoane și ce structură genetică au acestea, care permite acest tip de răspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală, pentru Ziare.com.

Beatrice Mahler: „Am avut un caz în care toată familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membri nu s-a îmbolnăvit”

Medicul a mai spus ca mai este vorba și despre o altă situatie. „Am avut un caz în care toata familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a îmbolnavit. El a devenit însa pozitiv, dar asimptomatic, mult mai tarziu, peste cele 14 zile. S-a testat întâmplator, pentru situație de contact, în perioada în care se făceau testările la contactii persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursă. A avut contact cu o alta persoană la o săptămână după ce a făcut testul, iar de această dată a ieșit pozitiv. Oamenii se relaxează când văd că au avut cazuri în familie și nu s-au îmblonăvit.

Este posibil să fie o incubație de lungă durată, pentru că pentru o parte din pacienți, perioada de incubație, tocmai pentru că răspunsul autoimun este bun, poate să fie mai lunga, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, însa avem persoane care se pozitivează la 24 de ore după contact si avem cazuri de persoane care se pozitivează si dupa 21 de zile.

Cred că persoanele care au imunitatea foarte bună pot să se pozitiveze tarziu. Din acest motiv, având în vedere transmiterea comunitară, trebuie sa purtam masca tot timpul, să ne protejam, până vom avea un vaccin care sa ne ajute.

Și ar mai putea fi și situatia în care, persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentrația de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează proba este foarte mică, testul poate să fie negativ. Dar acest lucru nu înseamnă că infecția nu există in organism”, a mai explicat medicul Beatrice Mahler.

Mahler a mai spus ăa perioada de incubatie depinde si de cantitatea de virus la care este expus pacientul.

„Când am avut primele cazuri de infectare ale personalului medical, cu acea colegă care nu a respectat procedura si s-a expus la o cantitate mare de virus în cadrul sectiei, la ea simptomatologia a debutat în 24 de ore. Ea s-a pozitivat foarte repede pentru că a fost o cantitate mare de virus la care s-a expus. De aceea trebuie să ventilam foarte bine camerele și să tinem cont ca toate măsurile pe care le luam pentru prevenirea infectiilor sunt eficinete doar dacă sunt luate împreună”, a spus Beatrice Mahler.

Citește și Managerul Spitalului judeţean Sibiu avertizează: „Dacă de Crăciun nu vom fi în familia restrânsă, de Revelion vom fi la spital”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Concediul medical nu se acordă oricând. Ce afecțiuni sunt acceptate și care nu
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici