De ce unii membri ai familiei nu se infectează cu COVID, deși locuiesc în aceeași casă cu persoane pozitive. Medicul Beatrice Mahler vine cu explicația

Chiar dacă COVID afectează mii de persoane din România zilnic, modul în care el se transmite nu a fost încă stabilit cu precizie.
Claudia Simion
16 dec. 2020, 08:57
De ce unii membri ai familiei nu se infectează cu COVID, deși locuiesc în aceeași casă cu persoane pozitive. Medicul Beatrice Mahler vine cu explicația

Ce e cert e că se poate lua foarte ușor și de oriunde, chiar atunci când te aștepți mai puțin și chiar dacă te protejezi. Totuși, cu respectarea măsurilor de protecție riscul devine mai mic. Există situații în care o persoană se infectează, dar nu îi contaminează și pe cei cu care stă în aceeași casă, a dezvăluit medicul Beatrice Mahler. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că toți suntem diferiți și că reacția la virus ține de ADN-ul fiecăruia în parte.

Medicii spun că astfel de cazuri nu sunt singulare, chiar și în condițiile în care, în familie, izolarea nu poate fi perfectă pentru că au spații comune și există riscul de infectare.

„Sunt două situații care pot fi luate în discuție. Prima este cea în care imunitatea celorlațti membri ai familiei este foarte bună și să reușească să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intra în corp.

Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sângelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni și să-l neutralizeze. Insă nu știm care este tipul de persoane și ce structură genetică au acestea, care permite acest tip de răspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală, pentru Ziare.com.

Beatrice Mahler: „Am avut un caz în care toată familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membri nu s-a îmbolnăvit”

Medicul a mai spus ca mai este vorba și despre o altă situatie. „Am avut un caz în care toata familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a îmbolnavit. El a devenit însa pozitiv, dar asimptomatic, mult mai tarziu, peste cele 14 zile. S-a testat întâmplator, pentru situație de contact, în perioada în care se făceau testările la contactii persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursă. A avut contact cu o alta persoană la o săptămână după ce a făcut testul, iar de această dată a ieșit pozitiv. Oamenii se relaxează când văd că au avut cazuri în familie și nu s-au îmblonăvit.

Este posibil să fie o incubație de lungă durată, pentru că pentru o parte din pacienți, perioada de incubație, tocmai pentru că răspunsul autoimun este bun, poate să fie mai lunga, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, însa avem persoane care se pozitivează la 24 de ore după contact si avem cazuri de persoane care se pozitivează si dupa 21 de zile.

Cred că persoanele care au imunitatea foarte bună pot să se pozitiveze tarziu. Din acest motiv, având în vedere transmiterea comunitară, trebuie sa purtam masca tot timpul, să ne protejam, până vom avea un vaccin care sa ne ajute.

Și ar mai putea fi și situatia în care, persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentrația de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează proba este foarte mică, testul poate să fie negativ. Dar acest lucru nu înseamnă că infecția nu există in organism”, a mai explicat medicul Beatrice Mahler.

Mahler a mai spus ăa perioada de incubatie depinde si de cantitatea de virus la care este expus pacientul.

„Când am avut primele cazuri de infectare ale personalului medical, cu acea colegă care nu a respectat procedura si s-a expus la o cantitate mare de virus în cadrul sectiei, la ea simptomatologia a debutat în 24 de ore. Ea s-a pozitivat foarte repede pentru că a fost o cantitate mare de virus la care s-a expus. De aceea trebuie să ventilam foarte bine camerele și să tinem cont ca toate măsurile pe care le luam pentru prevenirea infectiilor sunt eficinete doar dacă sunt luate împreună”, a spus Beatrice Mahler.

Citește și Managerul Spitalului judeţean Sibiu avertizează: „Dacă de Crăciun nu vom fi în familia restrânsă, de Revelion vom fi la spital”

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin