Medicul care i-a acordat primul ajutor lui Năstase: Glonţul nu i-a atins niciun nerv

Medicul de pe ambulanţa care a ajuns în seara zilei de 20 iunie la locuinţa lui Adrian Năstase a declarat, într-un interviu pentru ziarul "Pagina Întâi", că  fostul premier a fost conştient pe tot timpul primirii de îngrijiri medicale. El s-a referit şi la celebrul fular, spunând că a fost pus la gâtul lui Năstase de un membru al familiei, pentru a nu i se vedea rana.

RomaniaTV.net
26 iun. 2012, 14:41
Medicul care i-a acordat primul ajutor lui Năstase: Glonţul nu i-a atins niciun nerv

Sorin Lepa este primul medic care l-a văzut pe Adrian Năstase şi i-a acordat acestuia îngrijiri, după tentativa de sinucidere. El se afla în ambulanţa care a ajuns la casa fostului premier, iar într-un interviu pentru ziarul Pagina Întâi a refăcut filmul evenimentelor din seara zilei de miercuri, 20 iunie. „Am ajuns la imobilul din strada Zambaccian la ora 23.14, la un minut sau două după ce s-a întâmplat tragedia. Dacă îmi aduc bine aminte, apelul a fost primit la ora 23 şi 13 minute.  Eram foarte aproape de zonă şi am ajuns foarte repede. A fost un echipaj de urgenţă tip C2, cu medic, asistentă şi tot ce e nevoie pentru acordarea asistenţei medicale„, a spus el.

Totuşi, Sorin Lepa a refuzat să spună dacă ambulanţa a fost contactată prin 112 pentru a se deplasa la casa lui Năstase sau dacă echipajului i s-a spus dinainte să aştepte în preajma casei. „Sunt chestiuni secrete. Noi am primit o misiune, aceea de a acorda asistenţă medicală unui pacient şi asta am făcut, atât cât am putut de bine. Pentru mine, domnul Năstase a fost un pacient ca oricare alţii pe care i-am întâlnit în cei 22 de ani de ambulanţă. Eu am ajuns acolo, mi s-a spus că e vorba de un pacient în vârstă de aproximativ 60 de ani de care trebuie să am grijă şi asta am făcut”.

Deşi a refuzat să dezvăluie în ce a constat primul ajutor, medicul Sorin Lepşa a vorbit despre starea lui Adrian Năstase, după tentativa de sinucidere. „Pacientul a fost întotdeauna conştient, cooperant. A răspuns la manevre, am putut vorbi cu el, nu au existat probleme. Nici un moment nu a fost pierdută starea de conştienţă. Asistenţa medicală a durat cam 25 de minute„, a spus acesta.

Nu a fost atins nici un nerv, nici un organ vital. Vocea sa este intactă, inclusiv tonalitatea, nimic nu este schimbat. Era doar puţin speriat, ca orice om care a trecut prin aşa ceva, dar în rest, mi-a lăsat impresia că este un om puternic. M-a surprins că a ajuns în situaţia asta„, a continuat medicul Sorin Lepşa. De asemenea, el a făcut referire şi la celebrul fular purtat de Năstase în jurul gâtului, când a fost transportat la spital: „Acestea sunt lucruri care ţin de intimitatea pacientului şi a familiei lui. Aşa au dorit, să punem acel fular în jurul gâtului, pentru ca rana să nu se vadă. De fapt, i l-a pus cineva din familie. Eu, fiind cadru medical, sunt obligat să respect dorinţa de intimitate a pacientului„.