Medicul care l-a tratat pe Alexei Navalnîi a murit brusc. Era principalul martor în dosarul opozantului lui Putin

Medicul rus Serghei Maximishin, cel care l-a tratat pe Alexei Navalnîi după ce fusese otrăvit, a murit brusc.

04 feb. 2021, 23:00
Medicul care l-a tratat pe Alexei Navalnîi a murit brusc. Era principalul martor în dosarul opozantului lui Putin

Medicul rus Serghei Maximishin, cel care l-a tratat pe Alexei Navalnîi după ce fusese otrăvit, a murit brusc.

Spitalul de urgență din Omsk, la care lucra Maximishin, a transmis joi un comunicat în care spunea că acesta a murit în mod neașteptat, la vârsta de 55 de ani.

„Cu regret, vă informăm că medicul șef adjunct pentru anestezie și resuscitare din cadrul Spitalului de Urgență №1, asistent al departamentului Universității medicale de stat din Omsk, doctor în științe medicale, Maksimishin Serghei Valentinovici a murit brusc”, se spune în comunicatul transmis de Spital, fără a se preciza cauza decesului.

Inițial, Navalnîi a fost internat la secția de otrăvire din cadrul spitalului de urgență din Omsk, pe 20 august 2020, după ce a fost otrăvit cu Novichok. Incidentul s-a petrecut chiar în avionul în care se afla și cu care se îndrepta din Siberia către Moscova.

La momentul internării lui Navalnîi, medicul nu a oferit nicio informare de presă.

Alexei Navalnîi a ajuns un comă indusă la internare. După numeroase intervenții externe, inclusiv pe cale diplomatică, opozantul lui Vladimir Putin a fost scos din Rusia și dus în capitala Germaniei, unde a stat cinci luni pentru a se recupera.

Medicul Maximishin s-a ocupat de tratarea cu Navalnîi, a confirmat Leonid Volkov, șeful de cabinet al liderului opoziției.

„Serghei Maximishin conducea departamentul care l-a tratat pe Alexey Navalnîi, fiind responsabil cu tratamentul său – în special de deczia privind coma indusă medical.

Maximishim știa mai mult decât oricine altcineva despre starea lui Alexei, așa că nu pot respinge posibilitatea unui joc prostesc. Cu toate acestea, sistemul medical din Rusia este foarte slab și nu este neobișnuit ca medicii de vârsta lui să moară brusc. Mă îndoiesc că vor exista investigații despre moartea sa”, a declarat Volkov pentru CNN.

CNN a transmis că a cerut informații suplimentare de la autorități cu privire la cauza morții medicului.

„Moartea lucrătorilor medicali din prima linie rusă, inclusiv avertizoarelor, a devenit un subiect încărcat politic în țară, pe fondul pandemiei Covid-19. CNN nu are dovezi că moartea lui Maximishim ar fi fost provocată în mod intenționat”, a transmis televiziunea.

Alexei Navlanîi s-a întors recent în Rusia, iar săptămna aceasta a fost condamnat la închisoare pentru încălcarea condițiilor de probă ale unei sentințe anterioare. Decizia a iscat numeroase proteste la nivel național, iar autoritățile ruse au intervenit în forță pentru reprimarea manifestațiilor.