Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, e printre eroii lumii care au marcat anul 2020

Medicul Cătălin Denciu, care a salvat mai mulţi pacienţi din incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, se numără printre eroii care au marcat anul 2020, conform publicaţiei belgiene rtbf.be. Doctorul s-a ales cu arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, după ce s-a aruncat în foc pentru a-şi salva pacienţii.

01 ian. 2021, 12:11
Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, e printre eroii lumii care au marcat anul 2020
Medicul Cătălin Denciu a devenit cetăţean de onoare în Piatra Neamţ

Medicul Cătălin Denciu a fost inclus de jurnaliştii belgieni de la rtbf.be pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020, după ce a salvat mai mulţi pacienţi din incendiul din Piatra Neamţ.

„Acest medic român era de gardă la 14 noiembrie 2020 în unitatea de terapie intensivă de la spitalul din Piatra Neamţ. În momentul în care a izbucnit un incendiu, el efectiv s-a aruncat în foc pentru a încerca să salveze cât mai multe vieţi. În ciuda sacrificiului său, zece pacienţi au decedat, iar şase au fost răniţi. Curajosul medic a suferit arsuri de gradul doi şi trei. A doua zi, el a fost transportat în Belgia, la spitalul militar Regina Astrid, specializat în tratarea pacienţilor cu arsuri”, precizează publicaţia belgiană care a întocmit lista eroilor care au marcat anul 2020.

Citeşte şi: Starea medicului erou Cătălin Denciu este tot mai bună. „Avem speranțe că va putea pleca acasă pe picioarele sale”

La o lună de la incendiul din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Neamț, în urma căruia 10 oameni și-au pierdut viața, medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru pacienții săi, a fost detubat.

Medicii belgieni au reușit să-i refacă piciorul drept, dar Cătălin Denciu mai are nevoie de multe intervenții chirurgicale pentru arsurile pe care le are pe restul corpului.

Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri pe 75 la sută din corp în timp ce încerca să-şi salveze pacienţii din incendiul care a cuprins secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ.

Citeşte şi: Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamţ, premiat la Gala „Medica Academica”. Starea de sănătate s-a îmbunătăţit

În topul eroilor din 2020 se mai află medicul chinez Li Wenliang, cel care a avertizat prima oară de existenţa coronavirusului, dar care nu a fost ascultat, fiind chiar arestat de poliţie pentru răspândirea de zvonuri false. Medicul din Wuhan a fost spitalizat la începutul lunii ianuarie şi a murit la 6 februarie, conform News.ro.

De asemenea, căpitanul Tom Moore, veteran britanic din Al Doilea Război Mondial se află în acest clasament. Tom Moore a atras atenţia cu iniţiativa sa de a strânge 1.000 de lire sterline pentru NHS făcând o sută de ture de grădină până ce va împlini 100 de ani. În cele din urmă el a strâns aproximativ 30 de milioane de lire sterline pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS).

Citeşte şi: Mai puţin de 35% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Nu sunt optimişti privind finalul pandemiei – SONDAJ IRES