Mai puţin de 35% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Nu sunt optimişti privind finalul pandemiei – SONDAJ IRES

Peste 30% dintre români sunt decişi să se vaccineze împotriva noului coronavirus, iar pentru imunizarea populaţiei ar fi nevoie de cel puţin un număr de două ori mai mare de persoane vaccinate. În schimb, 25% nu vor să facă vaccinul anti-COVID-19. Asta arată un studiu realizat de IRES, înainte de începerea campaniei de vaccinare în România.

RomaniaTV.net
01 ian. 2021, 10:31
Mai puţin de 35% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Nu sunt optimişti privind finalul pandemiei – SONDAJ IRES

Câţi români vor să se vaccineze anti-COVID-19? Unul din trei români (33,3%) e decis să se vaccineze anti-COVID-19. Autorii studiului IRES precizează că procentul persoanelor dispuse să se vaccineze este în creştere, față de un studiu realizat cu o săptămână înainte – în perioada 12 – 14 decembrie, când 25% dintre repondenți spuneau că s-ar vaccina cât mai repede.

În schimb, aproape 4 din 10 sunt încă indeciși cu privire la vaccinare, în timp ce 1 din 4 români este decis să nu se vaccineze.

Bărbații, persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani și peste și cei educați sunt în proporții mai ridicate hotărâţi să se vaccineze, în timp ce tinerii sunt printre cei mai indeciși.

Citeşte şi: Gestul șocant al unui angajat din spital. A distrus în mod intenționat 500 de doze de vaccin COVID

Câţi români vor să se vaccineze anti-COVID-19 şi câţi s-au testat

Potrivit studiului, 1 din 5 români (20%) spune că a făcut un test pentru depistarea bolii COVID-19. Dintre cei aproape 80% care nu s-au testat, 65% ar fi vrut să se testeze dacă ar fi avut ocazia.

Persoanele educate și cu vârsta între 51 și 65 de ani sunt categoriile care s-au testat în proporții mai ridicate decât altele, iar mai vârstnicii și cei educați spun, comparativ cu alte categorii, că s-ar fi testat.

Românii nu sunt optimişti privind finalul pandemiei şi nu au încredere în Guvern

Peste 50% dintre români sunt de părere că pandemia de COVID-19 nu se va încheia în anul 2021, spun autorii cercetării. În schimb, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu spun că lucrurile se îndreaptă spre bine în gestionarea pandemiei.

Puţin peste 30% sunt însă optimiști și cred că Anul Nou 2021 va aduce cu el finalul pandemiei.

Sunt mai optimiști cei cu vârste între 51 și 65 de ani, iar persoanele educate, tinerii și cele cu vârste între 36 și 50 de ani sunt mai pesimiste.

Românii au foarte puțină încredere în Guvern cu privire la organizarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Doar 1 din 5 români spune că are încredere multă și foarte multă, în timp ce aproape trei sferturi se poziționează pe axa neîncrederii.

Persoanele peste 51 de ani și cele cu educație ridicată sunt mai favorabile față de Executiv, în timp ce tinerii și cei cu educație scăzută sunt neîncrezători.

Peste 50% dintre români spun că Guvernul nu a informat corect populaţia privind pandemia COVID-19

Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că Guvernul nu a informa corect populația cu privire pandemia de COVID-19, iar o treime cred că informarea a fost corectă.

Vârstnicii, persoanele educate și cei din mediul urban sunt cei care cred în cea mai mare măsură în corectitudinea Guvernului, pe când tinerii, cei adulții între 36 și 50 de ani, persoanele cu educație scăzută sau cei care locuiesc la sat cred contrariul.

Studiul IRES a fost realizat pe un eşantion de 1.085 de persoane de de 18 ani și peste, în perioada 18 – 21 decembrie 2020.

IRES_BILANTUL ANULUI 2020_P… by IRES_Romania

Citeşte şi: Bilanț vaccinare COVID. Record de imunizări în ultima zi din an