Medicul Mihai Craiu, avertisment despre hepatita misterioasă care afectează copiii. „Poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor”

Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat că hepatita misterioasă care se manifestă într-o formă severă în cazul copiilor poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice. Din acest motiv, doctorul a atras atenţia că toxina poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar.

28 apr. 2022, 22:11
Medicul Mihai Craiu, avertisment despre hepatita misterioasă care afectează copiii. „Poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor”

Dr. Mihai Craiu a transmis un mesaj prin care încearcă să îi liniştească pe părinţii care au intrat în panică din cauza hepatitei severe care afectează copiii. Medicul pediatru a venit cu serie de explicaţii, în condiţiile în care numărul mare de îmbolnăviri cu hepatită acută severă la copii a stârnit îngrijorarea specialiştilor în sănătate. Deja, trei cazuri de infectare au fost depistate în România. În aceste condiţii, specialiştii analizează posibilele cauze ale bolii.

Citeşte şi: Ce simptome are hepatita „misterioasă” care a afectat aproape 200 de copii din întreaga lume, inclusiv România

Medicul Mihai Craiu, avertisment despre hepatita misterioasă care afectează copiii. „Niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin impotriva COVID-19”

„Dacă tot nu știm sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, este necesar să trecem in revistă ce se știe SIGUR.
Acest mesaj este necesar deoarece noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbrațișăm rapid teorii ale conspirației, în fața incertitudinilor.

1. Știm că niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin impotriva COVID-19 (găsiți aici linkuri, în știrea Reuters, către declarațiile oficiale.

2. Știm că afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani

3. Știm că diagnosticul de hepatită acută severă se poate pune ușor, utilizând definiția de caz (vârstă sub 10 ani, hepatită acută cu transaminaze TGO/TGP la valori înalte, peste 500UI/L și analize care exclud infecția cu virusuri hepatitice A-E)

4. Știm că hepatita acută severă, cu evoluție rapidă, poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice.
Până acum „vinovatul de serviciu” pare a fi un virus…

5. Până la acest moment cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41

6. Între toxinele care ar putea intra în discuție (pentru că este rezonabil să ne gândim și la o cauză non-infecțioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă și pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află și aflatoxina B1 (AFB1).

Aceasta poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar –

Dar să nu speculăm. Experții vor găsi rapid o pistă de urmat, căci se fac teste complexe, genetice, toxicologice, histologice și modelări matematice, plecând de la fragmentele de ficat ale celor 17 copii ce au necesitat transplant hepatic.

Pentru dumneavoastră părinții doar puțină răbdare și informare din surse oficiale iar pentru copii, spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat”, a scris medicul Mihai Craiu, pe Facebook.

Citeşte şi: EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu, noi lămuriri despre hepatita misterioasă apărută la copii: „Dacă markerii pentru virusurile hepatice clasice ies negativi, trebuie luate în calcul adenovirusurile”