Medicul Mihai Craiu trage semnalul de alarmă cu privire la măştile la orele de sport: E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Toţi elevii din România au revenit la cursurile în format fizic, însă aceştia sunt obligaţi să poartă mască de protecţie, chiar şi la ora de sport.

16 feb. 2021, 19:59
Medicul Mihai Craiu trage semnalul de alarmă cu privire la măştile la orele de sport: E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Medicul Mihai Craiu trage semnalul de alarmă cu privire la măştile la orele de sport. Ministerul Educației a formulat însă o propunere, care ar permite elevilor să facă sport fără mască.

Medicul Mihai Craiu trage semnalul de alarmă cu privire la măştile la orele de sport. Ce trebuie să ştie elevii

Potrivit propunerii, pentru a evita masca, elevii ar trebui să păstreze o distanță de 1,5 metri și să evite sporturile de echipă. Mai mult decât atât, atunci când este posibil, orele de educație fizică să fie organizate în aer liber.

Întrebat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu este de părere că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv.

„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”, a spus Mihai Craiu.

Potrivit medicului, aceste precauții sunt valabile pentru sportul în interior.

„Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, a adăugat pediatrul Mihai Craiu pentru Digi24.

„Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia nu solicită, Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare, Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se fac activitățile fizice și mai apoi după orele de sport. Am găsit un singur exemplu în Europa pentru o regiune din Italia – Veneto – în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, și acolo decizia este în curs de actualizare. Informarea este oficială, venită de la reprezentanții de la Bruxelles”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu consideră că nu există, momentan, riscul reînchiderii şcolilor: „Avem 290 de elevi infectaţi, dar este o rată de 1 la 10.000. Precizăm faptul că infectările au avut loc înaintea începerii şcolilor”