Medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la redeschidere școlilor: ”Să sperăm că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie”

Medicul Octavian Jurma a comentat decizia autorităților de a deschide școlile din România din 8 februarie. Omul de știință atrage atenția cu privire la efectul pragurilor diferite de raportare a ratei de incidență.

02 feb. 2021, 23:39
Medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la redeschidere școlilor: ”Să sperăm că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie”

Medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la redeschidere școlilor. Octavian Jurma susține că este posibil ca situația din septembrie 2020 să se repete și de această dată. Medicul precizează că este vorba despre o decizie politică care a fost întărită de scăderea numărului de teste.

Citește și: Ministrul Educaţiei explică redeschidearea şcolilor pe 8 februarie: Elevii vor sta doi în bancă, cu mască de protecţie obligatorie!

Medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la redeschidere școlilor

”Scolile se vor deschide in 8 februarie, asa cum era de asteptat conform anuntului facut in 14 ianuarie de Presedintele Romaniei. A fost o decizie politica care a fost intarita local prin scaderea numarului de teste astfel incat trendul descendent sa fie incontestabil. Astazi insa Presedintele Klaus Iohannis nu a mentionat valorile prag pentru incidenta la 1,000 ci doar scenariile codificate prin culori: verde, galben, rosu [si purpuriu la peste 6 la mie probabil]

Nu stim inca in ce scenariu se vor afla judetele in 8 februarie deoarece la aceasta ora avem 2 modalitati de a calcula incidenta la 1,000. Una (og) din care se scot cazurile din focare (incidenta oficiala in versiunea GCS) si una standard (d) in care cifrele oficiale nu sunt alterate prin variabile ascunse. Acelasi numar de cazuri produce astfel doua harti foarte diferite in functie de felul in care reprezentam grafic perceptia nostra despre risc. Ministerul Sanatatii a anuntat deja intentia de a se reveni la formula standard, folosita initiala si in luna septembrie. Aceasta modificare nu va avea nici un impact in unele judete, cum este Bihor, dar in altele, inclusiv in Bucuresti si Ilfov, va avea un impact serios.

De asemenea revenirea la pragurile de siguranta din septembrie, respectiv 1 la mie pentru galben va face ca majoritatea judetelor sa se afle in scenariu galben la 8 februarie. Mai jos aveti comparatia dintre cele doua harti. Prima corespunde semaforului actual si a incidentei oficiale (fara focare). A doua este aspectul hartii tot astazi, 2 februarie 2021, daca se folosesc integral criteriile din septembrie 2020 la care sper sa se revina saptamana aceasta. Ma astept ca in urmatoarele zile sa aflam decizia finala in privinta indicatorului „incidenta la 1,000”.

Timis ramane in scenariul rosu in amble ipoteze, in a doua si Ilfov revine in scenariu rosu. Timis este un exemplu de bune practici de data aceasta. Atat Primaria Timisoara (USR) si Presedintele Consiliul Judetean (PNL) au declarat public ca pandemia de COVID-19 va fi o prioritate astfel incat in Timis interferenta politica a fost mica. Aici se fac zilnic peste 10% din testele RT-PCR din Romania si in medie se raporteaza 8% din cazurile noi desi reprezinta doar 3.5% din populatia tarii. Putem fi destul de siguri ca situatia in alte judete este mai proasta din punct de vedere epidemiologic chiar daca se afla in scenariu verde. Vedem ca efortul de a forta artificial intrarea intr-un scenariu verde nu ajuta foarte mult in prespectiva deschiderii scolilor, dimpotriva. Scenariul rosu este ideal pentru deschiderea in siguranta a ciclului primar si gradinitelor in timp ce restul claselor, restaurantelor si altor spatii inchise de socializare raman inchise.
Adevarul este cea mai buna politica in perioadele de criza existentiala. Un fals scenariu verde sau galben nu face decat sa deschida numeroase spatii inchise de socializare unde disciplina epidemica va fi mult mai scazuta decat in clase. Avem astfel mai multe oportunitati de infectare intr-un context de risc epidemiologic mult subestimat deci o reteta pentru revenirea pe o curba exponentiala.

Sa speram insa ca bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie, desi personal nu as paria prea multi bani pe aceasta evolutie chiar daca sunt deschise salile de jocuri de noroc.
As vrea insa sa subliniez ca nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, daca elevii si profesorii respecta regulile de protectie, ci socializarea tinerilor in afara claselor. Prin urmare si parintii vor avea un rol important de jucat in conformarea elevilor cu masurile de prudenta epidemiologica” , este mesajul postat de medic pe Facebook.