Ministrul Educaţiei explică redeschidearea şcolilor pe 8 februarie: Elevii vor sta doi în bancă, cu mască de protecţie obligatorie!

Ministrul Educaţiei a venit cu explicaţii după ce autorităţile române au decis ca şcolile să fie redeschise pe 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a declarat că o şcoală poate fi închisă la scurt timp dacă situaţia epidemiologică impune acest lucru.

02 feb. 2021, 19:14
Ministrul Educaţiei explică redeschidearea şcolilor pe 8 februarie: Elevii vor sta doi în bancă, cu mască de protecţie obligatorie!

Ministrul Educaţiei explică redeschidearea şcolilor pe 8 februarie. Acesta a spus că elevii vor sta doi în bancă, cu mască de protecţie obligatorie!

Ministrul Educaţiei explică redeschidearea şcolilor pe 8 februarie. Anunţul făcut de Sorin Cîmpeanu

„Au fost puse laolaltă realităţile din Educaţie şi din sistemul sanitar. Ştim faptul că riscul nu poate fi eliminat complet, dar acesta poate fi gestionat. Nu am avut creşteri semnificative. S-a prezentat situaţia din Europa, unde grădiniţele şi clasele primare sunt închise. M-am ocupat personal despre situaţia la zi a fiecărui stat european. Sunt state cu o situaţie epidemiologică mai rea ca a României şi au şcolile deschise.

În scenariul roşu e o rată mai ridicată, I-IV şi V-VIII, de obicei, au clasele în aceeaşi clădire. Trebuie să se asigure o distanţare mai mare în clădirile şcolilor. A fost luat în considerare şi scenariul în care şcolile vor fi închise la scurt timp după ce s-au redeschis. Nu va exista o ezitare în ceea ce priveşte starea de sănătate dacă situaţia epidemiologică ne va obliga. Experţii din sănătate ne-au spus că nu există îngrijorări imediate în această privinţă.

Astăzi, în România mai avem o singură localitate carantinată. Comuna Havârna din judeţul Botoşani. avem 17 judeţe în scenariul verde,  24 în zona galbenă şi unul singur în zona roşie (Timiş), decizia nu se ia la nivel de judeţ, ci la nivel de localitate.

Avem şi sistemul hibrid în sistemul universitar. Aici avem orele împărţite în orele de curs şi cele practice. La orele de curs se pot ţine online. Vom avea şi criterii specifice educaţiei. Epidemiologii spun că cei mici ar transmite cel mai greu acest virus, au prioritate elevii care vor susţine examene. Noi ne dorim să fie deschise şcolile în integralitatea lor. În universităţi mai avem şi cazările din căminele studenţeşti. Sunt centre de aglomerare foarte mare. Decizia o va lua fiecare universitate în parte.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De altfel, elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică, cei care au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical, dar şi elevii care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, vor învăţa online, potrivit ministrului Educaţiei.

„După ce voi încerca să comunic aceste informaţii, mă voi întoarce în minister pentru a lucra la acel ordin comun, care am spus că trebuie să fie public până pe 3 februarie, până seara, probabil va fi public, vor fi trecute toate regulile care trebuie să fie respectate. Nu se va face rabat de la portul măştii. Sunt bănci de doi elevi, care stau unul lângă celalat, sunt 30 de elevi în calasă grupaţi pe trei rânduri, 10-10-10, grupaţi câte doi. Într-o lume întreagă, toată lumea punea panouri de plexiglas, s-a aflat acum că asta nu există o soluţie.”, a adăugat el.

„Personalul medical din şcoli e foarte important în mai multe situaţii, nu cred că acel triaj (măsurarea temperaturii) e foarte important. La Bacalaureat au fost găsiţi doar 4 elevi cu temepratură mai mare decât cea admisă. Prezenţa personalului e foarte importană în şcoli pentru că dacă ajungem să implementăm testele antigen, e nevoie pentru administrare de personal medical. Testarea trebuie făcută de medici sau asistente.

Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, așa cum mi-au spus epidemiologii, valul trei, dacă e să vină, vine într-o lună, o lună și jumătate. Dacă, totuși, va fi, acest trend ascendent se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta.

Lucrurile ar putea fi separate pe două planuri. Dacă vorbim de profesor din învăţământul liceal sau gimnazial, în aceste situaţii, profesorul care s-ar putea îmbolnăvi poate fi mai uşor de înlocuit, e mai greu pentru cei din ciclul primar. Şcoala în acea clasă va trece în online. La două cazuri într-o clasă se suspendă activitatea, dar nu şi în şcoală, dacă sunt mai multe clase nde vor fi mai mult de două cazuri, se suspendă orele în toată şcoala. Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii atunci se suspendă cursurile în întreafa şcoală. Asta la nivel preuniversitar”, a spus el.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei: Doar 15% din clădirile școlilor din România au autorizație de securitate la incendiu