Medicul Octavian Jurma, avertisment şocant: Noua tulpină de COVID ar putea aduce o nouă pandemie. 60% din cazurile din Capitală vor fi cu noua variantă

Noua tulpină de COVID-19 provenită din Marea Britanie, considerată de către cercetători mai infecțioasă și mai mortală, ar putea naște o nouă pandemie, a avertizat medicul epidemiolog si cercetatorul Octavian Jurma.

25 ian. 2021, 08:20
Medicul Octavian Jurma, avertisment şocant: Noua tulpină de COVID ar putea aduce o nouă pandemie. 60% din cazurile din Capitală vor fi cu noua variantă

Octavian Jurma a declarat că 60% din cazurile de Covid-19 din Capitală vor fi cu noua varianta de coronavirus, depistată inițial în Marea Britanie, până în luna martie.

„E important să se efectueze secvențierea și în marile orașe: Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, pentru că sentimentul meu este că perioada de sărbători a omogenizat distribuția acestui virus în țară. E ca și cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind o putem considera o nouă pandemie peste vechea pandemie”, a declarat Octavian Jurma, pentru Digi 24.

Octavian Jurma: „Trebuie să reducem numărul de infectări cu orice preț”

Medicul Octavian jurma a mai spus: „Ce trebuie să facem este să reducem numărul de infectari cu orice pret”. Specialistul a oferit exemplul Israelului, care a anunţat duminică, 24 ianuarie, că suspendă toate zborurile internaţionale de pasageri, pentru a evita răspândirea tulpinii britanice a noului coronavirus.

Cercetătorul a explicat că, cel putin o săptămână dupa vaccinare, este indicat să stăm în casă pentru a permite organismului să produc anticorpi.

Previziunile medicului Jurma vin dupa ce două noi cazuri de infectare cu noua tulpina de Covid-19 din Marea Britanie au fost confirmate vineri, 22 ianuarie, la „Matei Bals”, iar nouă contacte ale unuia dintre cei doi pacienţi au fost confirmate, la testare, cu infectie cu SARS-COV-2.

Noua variantă a COVID-19 ar putea fi cu 30% mai mortală decât se credea inițial

Dovezile timpurii sugerează că varianta de coronavirus care a apărut în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, a spus premierul Boris Johnson.

Totuși, există încă incertitudini uriașe în privința cifrelor – și se așteaptă ca vaccinurile să funcționeze.

Datele sunt furnizate de matematicieni care compară ratele de deces la persoanele infectate fie cu versiunea nouă, fie cu cea deja cunoscută.

Până acum s-a spus că noua variantă a COVID se transmite mult mai ușor, iar noile date arată că e și cu 30% mai mortală.

Boris Johnson a declarat că: „Pe lângă răspândirea mai rapidă, se pare că acum există unele dovezi că noua variantă (cea care a fost identificată pentru prima dată în Londra și sud-estul Marii Britanii) ar putea fi asociată cu un grad superior de mortalitate”.

Sir Patrick Vallance, consilier al guvernului, a declarat că nefiind datele suficiente până în momentul de față, ele nu pot fi considerate încă concludente, potrivit BBC.

El a spus: „Vreau să subliniez că există o mulțime de incertitudini în jurul acestor numere și e nevoie de mai multă muncă pentru a obține un control precis asupra acestora, dar evident este îngrijorător faptul că ele indică o creștere a mortalității, precum și o creștere a transmiterii”.