Medicul pediatru Mihai Craiu, despre simptomul care reprezintă o urgenţă majoră la copii. Testul paharului este concludent

Reputatul medic pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra unui simptom întâlnit la copii, care, în anumite situaţii, poate indica o urgenţă majoră.

11 apr. 2022, 11:21
Medicul pediatru Mihai Craiu, despre simptomul care reprezintă o urgenţă majoră la copii. Testul paharului este concludent

Dr. Mihai Craiu le recomandă părinţilor să observe cu atenţie pielea copiilor atunci când aceştia au febră. În cazul în care constată prezenţa anumitor pete roşii sau vişinii pe suprafaţa pielii, specialistul recomandă efectuarea testului cu paharul.

Medicul Mihai Craiu recomandă testul paharului

Mai exact, părintele trebuie să apese un pahar de sticlă pe acele pete. Dacă nu dispar după ce paharul a fost ridicat, părintele ar trebui să ia în calcul prezentarea de urgenţă la medic. Persistenţa petelor pe piele asociată cu febra poate fi simptomul unor afecţiuni precum meningita sau septicemia.

Un semn pe care ar trebui să il știe toți părinții! Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar „relaxarea” a fost făcută prea abrupt…

Citeste si Simptomele care arată că un copil poate fi infectat cu Omicron. Avertismentul medicului Mihai Craiu

În acest context, în care febră au foarte mulți copii, TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență. Când un copil are febră si apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie:

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital.

Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil… Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic„, încheie reputatul pediatru.

Citeste si Răceală, alergie sau Covid-19? Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat ce simptome care ar trebui să îngrijoreze părinții