Medicul pediatru Mihai Craiu îi avertizează pe părinți. Din ce în ce mai mulți copii iau sindromul mână-picior-gură

Pediatrul Mihai Craiu îi avertizează pe români, mai ales cei care au copii, cu privire la o boală care a început să se răspândească în România.

10 iun. 2022, 16:28
Medicul pediatru Mihai Craiu îi avertizează pe părinți. Din ce în ce mai mulți copii iau sindromul mână-picior-gură

Din ce în ce mai mulți copii, dar și adulți, ajung la camera de gardă unde află că au sindromul mână-picior-gură, o maladie care nu le pune viața în pericol, dar simptomele sunt greu de suportat.

Ce spune medicul Mihai Craiu despre sindromul mână-picior-gură

Așadar, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, Mihai Craiu explică în ce constă sindromul mână-picior-gură și care sunt simptomele pe care părinții trebuie să le recunoască.

Citește și: Medicul Mihai Craiu, avertisment despre hepatita misterioasă care afectează copiii. „Poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor”

„Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură.

Părinții care au trecut o dată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil… Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC.

Apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc…

Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.

Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent).

Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.

Nu se tratează cu antibiotice

Totodată, pediatru avertizează că sindromul mână-picior-gură este o boală care nu se tratează cu antibiotice.

„De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide.

FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!

După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis).

Citește și: Medicul Mihai Craiu, despre hepatita misterioasă confirmată şi în România. „Atenţie cât paracetamol dăm copiilor”

Până la urmă boala trece singură…

Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână

O vară liniștită!”, a mai scris Mihai Craiu.