Medicul salvator de la Timisoara, despre cum trebuie să ne protejam de virusi: Trebuie sa consideram orice persoana posibil infectata

Virgil Musta este doctorul care a reușit să salveze viața mai multor persoane infectate cu coronavirus. Eroul de la Timișoara a acordat un interviu la România TV , explicând cum se pot proteja românii de virus.

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 12:35

Virgil Musta consideră că nu toate persoanele ar trebui să stea în izolare, ci doar cele care reprezintă un risc.

”Legat de calea aeriană, cea mai importantă este izolarea. Dacă nu ai contact cu nimeni nu te îmbolnăvești. Problema este că, nu cred că toată lumea trebuie să stea în izolare. Persoanele care sunt la risc, adică persoanele care sunt în vârstă, care au boli asociate, cum sunt diabetul, obezitatea, boli cronice de plămâni, de inimă, boli autoimune sau alte afecțiuni grave. Toți aceștia trebuie să fie foarte precauți” , a declarat medicul.

Citește și: BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 1029 persoane infectate cu COVID-19 până joi, 26 martie. 123 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

În ceea ce privește persoanele care ies din case pentru anumite motive, medicul de la Timișoara recomandă ca ieșirile să fie în locuri neaglomerate și să poarte neaparat mască de protecție.

”Pentru cei care trebuie să se deplaseze, recomand ca deplasările să fie în anumite zone, să nu fie în zone aglomerate, să se păstreze distanța socială și să se poarte masca. Dacă se poartă mască și stai la o distanță de doi metri s-a constat că pe un interval de sub 15 minute nu te contaminezi” , a adăugat medicul.

De asemenea, în case, medicul recomandă ca persoanele să aerisească cât mai mult posibil pentru că scade concentrația de viruși din aer.

Citește și: Eroul României în lupta cu coronavirusul este Virgil Musta. Cu ce tratament miraculos a vindecat 53 de pacienţi din 54 la Timişoara

”Acasă să aerisim de cât mai multe ori camera pentru că prin aerisire și circulația aerului scade concentrația de viruși din aer. Dacă tușim să nu tușim în mâini, să tușim în cot, pentru că mai rar atingi cotul decât mâna”.

Medicul erou susține faptul că persoanele care poartă mască nu sunt ferite de coronavirus, iar aceste gesturi ar trebui evitate.

”Sunt persoane care poartă mănuși și ei sunt foarte fericiți că nu se contaminează, dar de fapt mănușa respectivă, punând mâna pe diferite suprafețe posibil contaminte, practic mânușa este contaminată. Gestul acesta de a atinge fața cu palma sau degetele este un gest de contaminar și recomand să încercăm să ne controlăm cât mai mul aceste gesturi” , a declarat Virgil Musta.

Medicul recomandă ca încălțările să fie decontaminate pe talpă cu ajutorul clorului.

”Acest virus se ia pe tâlpa piciorului. Trebuie să curățăm și această suprafață. În momentul când intri într-o încăpere, am făcut această recomandare, înainte de a intra, trebuie un prosop îmbibat cu clor. Dacă ștergi tălpile bine, cât de cât talpa se decontaminează”.