Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! „Mare atenție la cei mici!”

În această perioadă virozele le dau mari bătăi de cap românilor. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la aceste viroze și dezvăluie cum se pot feri oamenii de ele.

18 ian. 2024, 21:12
Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! „Mare atenție la cei mici!”
Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă!

Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! Doctorul Ciuhodaru a explicat care sunt efectele frigului asupra corpului uman și ce trebuie să facă românii ca să prevină apariția gripelor, dar și ale virozelor.

Citește și Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre fenomenul toxicomanilor. „Trebuie educație pentru sănătate, nu vrea să facă nimeni”

Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă!

“Nu putem trăi sub un clopot de sticlă și vreau să spun că totdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi, iar multe dintre situații ar putea să fie rezolvate sau, mai bine zis, prevenite prin clasica educație pentru sănătate. Faptul că este frig în decembrie nu cred că este o surpriză pentru nimeni sau în ianuarie sau că este iarnă în această perioadă.

Varianțiile astea importante de temperatură reprezintă, într-adevăr, un stres adaptativ pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru cei care fac parte dintre grupele de risc și vorbesc aici de vârstnicii de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, cei cu imunodeficiențe sau cu cei cu patologie cardiovasculară sau neurologică la care, într-adevăr, frigul, umezeala, vântul pot duce la agravarea, decompensarea unor afecțiuni și, în prezent, duce la prezentarea la urgență. Pe de altă parte, dacă vorbim despre viroze, nici ele nu sunt neobișnuite pentru această perioadă. Și nu știu de unde a ieșit chestia cu epidemia, că mă uitam pe statisticile INSP-ului, unde vedem că, de fapt, e o scădere cu 30 % față de perioada sezonului precedent și cu 13 % mai puține cazuri față de săptămâna anterioară. Așa că ne mai uităm și pe cifre. A preveni este mai ușor decât să tratezi, asta o știm cu toții”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în cadrul emisiunii News Pass, de la B1 TV.

Mai mult, medicul a dezvăluit care sunt categoriile vulnerabile, dar și care este situația din spitalele din România la ora actuală.

“E foarte simplu și dacă tot vorbim despre gripă, v-am zis că există aceste grupe de risc. Cei mici, cei peste 65 de ani, gravidele imunodeficiențe, cei cu patologie cardiovasculară, cei cu patologie neurologică, la care, nediagnosticate și netratate la timp, lucrul acesta poate evolua spre multiple complicații. Știm foarte bine că o gripă ar putea să fie prevenită prin a evita, a duce în colectivități, mai ales copiii cu febră, frison, tuse, strănut, rinoree și aici este, într-adevăr, o reală problemă, pentru că dacă n-ai cu cine să îi lași acasă, îți pui problema ce se va întâmpla în această perioadă.

Numărul de internări a scăzut în această perioadă, dar mulți dintre colegii mei de la pediatrie preferă să-i interneze pe cei mici, pentru că au o monitorizare mai bună și accesul la medicamente, care sunt foarte scumpe. Aceste antitermice, deși costă 10-15 lei, poate părea puțin pentru unii, dar dacă își răcesc copiii în această perioadă de două-trei ori pe sezon, sumele sunt extrem de importante.

Așa că dacă vorbim despre prevenție, atenție! Gripa se transmite cu mare ușurință și infecțiile acute respiratorii, fie pe cale aeriană, este suficient să tușești, să strănuți, să vorbești într-o colectivitate, iar pe de altă parte, chiar și pe obiectele contaminate. Dacă o diagnosticăm și o tratăm la timp, lucrurile ar trebui să fie foarte simple, iar orice gripă se tratează cu mai mare ușurință dacă diagnosticul și tratamentul se aplică în primele 2 zile. La cei din grupele de risc, aici trebuie mare atenție, se poate ajunge până la numeroase complicații, cum ar fi, pneumoniile, crizele de astm bronșic, miocarditele, decompensarea insuficienței cardiace. Așa că dacă faceți parte din grupele de risc și febra persistă mai mult de 3-5 zile, dacă starea generală e proastă, dacă rinoreea persistă la copiii mici sau apar semnele de deshidratare, este important să ajungeți să vă consulte un medic”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Medicul îi sfătuiește pe români să nu meargă în colectivități, mai ales școlare. Acesta spune că dacă copiii au simptomatologie clară vor deveni, practic, un vector de transmitere a infecției.

”Încercați să respectați igiena tusei și a strănutului, apropo de cât de importantă este educația pentru sănătate. Câteva reguli din acestea minimale ne pot face să nu transmitem virusul mai departe și să prevenim îmbolnăvirea. Pe de altă parte, că tot e foarte frig afară, încercăm să ne îmbrăcăm conform datei și temperaturii de afară, nu neapărat în funcție de ceea ce se întâmplă asupra organismului nostru și în momentul respectiv, dacă vorbim despre temperaturile scăzute de afară, o îmbrăcăminte groasă, confortabilă, impermeabilă, care să ne acopere fața, capul, mănușile acelea clasice de pe vremea bunicii ne pot asigura confortul termic și ne pot feri de foarte multe lucruri neplăcute, iar un regim adecvat de viață, cu respectarea medicației cronice, echilibrată în fructe, legume proaspete în așa fel încât să menținem și un status imun cât se poate de bun, ne pot feri de foarte multe neplaceri din această perioadă”, a conchis medicul.

Citește și Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă în sezonul petardelor: „Vă pot duce în sala de operații și puteți rămâne mutilați”