Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”

Rezultatele slabe, ba chiar cele mai slabe din ultimii patru ani la Evaluarea Națională, vor duce la o scădere a mediilor de admitere la liceele din țară. Cele mai bune colegii sunt în pericol, iar directorii acestora au făcut o analiză.
Filip Stan
08 iul. 2024, 09:00
Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”
Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”

Cele mai importante licee din țară sunt în pericol, după ce rezultatele Evaluării Naționale au fost dezastruoase. Mediile colegiilor de top ar putea scădea după ce elevii au obținut cele mai mici note din ultimii patru ani.

Citește și: ADMITERE LICEU 2024. Top 10 cele mai scumpe licee private din București. Avantajele înscrierii în sistemul privat

Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor

După Evaluarea Națională, urmează selecția liceelor în care urmează ca elevii săs tudieze în următorii patru ani. Acest proces, cel de alegere și de așteptare, este un adevărat chin pentru mulți dintre adolescenți, însă secretul unei reușite este să fie selectate cât mai multe opțiuni pe fișa de admitere. Mai ales acum, când repartizarea se face computerizat, este importand să existe mai mult evariante pentru ca elevul să nu riște să rămână fără loc în vreo unitate școlară.

Din păcate, ultimele rezultate arată că mediile liceelor au scăzut în ultimii ani, la fel ca și rezultatele de la Evaluarea Națională.

În 2023, ultima cea mai mare medie de admitere a fost la Colegiul Sfântul Sava din București, respectiv 9,95, la specializarea Matematică-Informatică bilingv engleză. Tot anul trecut, un elev cu media 9,60 era pe poziția 1601, în Bucureşti. În acest an ajunge la 1275, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Aşadar, 326 de poziţii mai sus.

„Anul trecut s-a intrat cu 9.70, 9.72, eu mă aştept ca anul acesta să coboare cu zece sutimi, adică 9,60 – 9,62 să fie media de admitere. Nu este un impediment că sunt mai puţine note de 10, eu cred că este chiar mai bine. Zecele poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”, susține Emilia Anghel, directoarea Colegiului Naţional Tudor Vianu din Bucureşti.

La Colegiul Naţional I. L. Caragiale din București, anul trecut ultima medie de admitere la Real a fost 9.60, iar la Uman 9.42.

„Mă aştept să scadă mediile de intrare, poate nu egal la toate specializările, că vor rămâne specializări care vor fi privilegiate, dar per total cred că mediile vor scădea. Cu cât, nu ştim”, explică și Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale.

Reprezentanții din Ministerul Sănătății susțin că este necesar ca elevii să bifeze cât mai mult variante de licee, căci au fost și situații când chiar și cei cu medii mari au bifat prea puține opțiuni bazându-se pe mediile avute.

„Se pot face comparaţii. (…) Să pună suficiente opţiuni, cât mai multe opţiuni, pentru a nu rămâne nerepartizaţi. Au fost situații când elevi cu medii extrem de mari au pus puține opțiuni , bazându-se fix pe media de anul precedent și au rămas nerepartizați”, afirmă Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Dacă ne uităm la statisticile de anul trecut, în topul specializărilor prima poziţie a fost ocupată de specializarea Matematică Informatică Bilingv engleză de la Colegiul Naţional Sf. Sava din Capitală, cu ultima medie de admitere 9.95, urmată de Matematică Informatică de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr cu ultima medie de admitere 9.90.

Completarea fişelor de înscriere începe pe 11 iulie, iar repartizarea computerizată vă avea loc pe 24 iulie. Atenţie la numărul de opțiuni, care trebuie să fie cât mai mare, și la alegerea specializării potrivite.

„Le recomand părinţilor să facă alegerea în funcţie de abilităţile şi aptitudinile elevului, nu în funcţie de anumite clişee sau prejudecăţi cum ar fi că Realul oferă perspective în viaţă”, recomandă Diana Ioaneș, profesor consilier şcolar, Colegiul Naţional George Coşbuc.

Anul acesta sunt disponibile puţin peste 130.000 de locuri la liceu şi în jur de 60.000 în învăţământul profesional.

Citește și: Admitere 2024: facultăţi unde eşti admis doar cu dosar. Nu contează nota de la Bac

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'