Medvedev: Fără reforme, Rusia riscă să alunece „în abis”

Premierul rus Dmitri Medvedev a recunoscut vineri creşterea slabă a economiei ruse şi a cerut ţării aflate 'la răscruce de drumuri' să îşi asume riscuri pentru a evita căderea în 'abis', relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
27 sept. 2013, 15:57
Medvedev: Fără reforme, Rusia riscă să alunece „în abis”

Într-un lung articol, publicat vineri de cotidianul economic Vedomosti, intitulat ‘Epoca deciziilor simple a trecut’, iar apoi într-un discurs rostit în faţa oamenilor de afaceri reuniţi la Soci (staţiune rusă la Marea Neagră), Dmitri Medvedev a creionat o imagine sumbră a situaţiei economice în Rusia.

‘În prezent, condiţiile externe defavorabile afectează economia noastră şi o mulţime de probleme nu sunt rezolvate’, scrie el în Vedomosti, menţionând că ‘previziunile de creştere sunt relativ pesimiste’.

‘Creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ din acest an nu va depăşi probabil 2%. Am remarcat că este pentru prima dată din 2009 când aceasta este sub creşterea economică mondială medie’, constată premierul rus.

Potrivit şefului guvernului rus, nu este rentabil să se continue producţia la o serie de uzine şi fabrici învechite, chiar investind în noi proiecte majore, din cauza unei serii de obstacole, cum ar fi preţurile ridicate de producţie.

De fapt, creşterea producţiei nu este susţinută decât de proiectele publice, de acordarea de subvenţii guvernamentale, iar salariile mari sunt posibile în prezent datorită preţurilor ridicate la petrol.

Dar toate acestea ar putea să dispară, ‘de aceea este extrem de important de a găsi surse de creştere economică în afara sectorului public’, estimează premierul rus, potrivit căruia astăzi Rusia se află ‘la răscruce de drumuri’.

‘Rusia poate să avanseze lent, cu o rată de creştere apropiată de zero sau poate face un mare pas înainte’, apreciază Dmitri Medvedev.

‘A doua cale nu este lipsită de riscuri, dar alegerea primului scenariu, cu iluzia de a păstra ceea ce a fost deja obţinut, este chiar mai periculos. Aceasta este calea directă spre pierdere. Calea spre abis’, consideră Medvedev, care îndeamnă guvernul să pună accentul pe dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin măsuri de sprijinire a creşterii productivităţii şi îmbunătăţire a climatului de afaceri.

La mijlocul lunii septembrie, el a anunţat că guvernul şi întreprinderile publice ar trebui să facă sacrificii bugetare pentru a compensa încetinirea ritmului de creştere.

Într-un discurs rostit mai târziu, Medvedev a cerut să se pună capăt ‘politicii vizând conservarea locurilor de muncă cu orice preţ’ şi suprimarea celor ‘ineficiente’.

În editorialul său, Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte între 2008 şi 2012, nu-l menţionează deloc pe preşedintele Vladimir Putin, mentorul său, care i-a succedat la Kremlin.

Acesta, până anul trecut, stabilise ca obiectiv ca Rusia să atingă o creştere anuală de 5% în scopul de a moderniza ţara. Autorităţile de la Moscova au fost nevoite să constate cu regret că această cifră este prea ambiţioasă pentru următorii ani. În luna august, guvernul a redus previziunile de creştere pentru 2013 la 1,8%, recunoscând că ţara a intrat în ‘stagnare’.

Mulţi analişti cred că Putin, care s-a bucurat în primele două mandate prezidenţiale (2000 -2008) de o ‘epocă de aur’, cu o rată de creştere nemaiîntâlnită, a ratat ocazia de a iniţia reforme de fond.

Săptămâna aceasta, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi agenţia de rating Standard and Poor’s au criticat absenţa reformelor structurale în Rusia, în pofida apelurilor repetate în acest sens lansate către autorităţile ruse în ultimii ani. Instituţiile occidentale au menţionat, în special, lipsa investiţiilor ca obstacol major pentru redresarea ţării.