Melania Medeleanu: Accept senin orice observaţie de tipul „ţi-ai ratat cariera”

Într-un interviu acordat RTV.NET, Melania Medeleanu a vorbit despre proiectele ei, dorinţele neîmplinite şi cum vede presa din România în momentul actual.

18 dec. 2012, 09:17
Melania Medeleanu: Accept senin orice observaţie de tipul „ţi-ai ratat cariera”

Jurnalista Melania Medeleanu a hotărât să facă o pauză în cariera sa. Ea şi-a luat la revedere, după 11 ani, de la echipa Realitatea TV, din motive pe care în continuare nu doreşte să le dezvăluie.

Cum era de aşteptat, Melania a primit deja oferte din partea altor televiziuni. Până va lua o decizie, ea îşi ocupă timpul ca trainer la propria-i şcoală de dicţie.

ROMÂNIATV.NET: Ai declarat în 2011: „Asta ştiu să fac, este o parte importantă din viaţa mea şi n-aş renunţa la o parte importantă din viaţa mea”. Ce te-a făcut totuşi să renunţi la televiziune?

Melania Medeleanu: N-aş spune că am renunţat la televiziune. Rămâne o parte importantă din viaţa mea. Dar aşa cum e complicat să ieşi dintr-o relaţie şi să intri brusc în alta, după o iubire de 11 ani simt că trebuie să–mi dau un răgaz înainte de a porni pe un alt drum.

ROMÂNIATV.NET: Există vreo televiziune din partea căreia ţi-ai dori să primeşti o ofertă?

Melania Medeleanu: Există. Oferta a venit. Mai trebuie să găsim proiectul potrivit.

ROMÂNIATV.NET: De unde ideea pentru şcoala de dicţie?

Mi-a plăcut întotdeuna să mă joc cu cuvintele. Mi-a plăcut să le scriu, să le cânt, să le rostesc. Încă din vremea când nu prea aveam păpuşi, cuvintele complicate erau şansa de a construi un joc nou. Dar pasiunea pentru dicţie a apărut cu adevarat după ce am făcut Masterul în Logopedie. Pentru mulţi oameni, cuvintele nu sunt doar o joacă, iar dificultatea pronunţării lor poate duce la frâne în carieră, la modificări în atitudine, închidere în sine. Să aud, după doar cinci săptămâni de curs, oameni în toată firea spunând corect un „s” sau „r” sau „ș” care i-a chinuit toată viaţa, să-i vezi implicaţi în exerciţiu şi străduindu-se să-şi şlefuiască ritmul, să-şi îmbunătăţească respiraţia – ei bine, cursul ăsta mi-a adus deja o mulţime de satisfacţii. Am avut până acum 75 de participanţi, iar pentru urmatorul curs, care va începe din martie, există listă de aşteptare. E fabulos să vezi că atâţia oameni îţi dau încrederea lor.

ROMÂNIATV.NET: Ai absolvit şi Conservatorul Municipal, secţia canto, te-ai gândit vreodată la o carieră muzicală?

M-am gândit, dar a fost un proces de scurtă durată. Cred că poţi răzbate pe piaţa muzicală dacă eşti Adele sau dacă eşti dispus la o serie de compromisuri pe care marketingul din domeniu ţi le impune într-o oarecare măsură. Cum nu m-am regăsit în niciuna dintre variante, prefer să cânt colinde cu prietenii de Crăciun şi accept senin orice observaţie de tipul ” ţi-ai ratat cariera”.

ROMÂNIATV.NET:Ce părere ai despre direcţia în care se îndreaptă presa în România? Crezi într-o redresare în bine a presei?

Optimismul meu până la cer şi înapoi are o cădere bruscă în faţa acestei întrebări. Când Gigi Becali şi PPDD intră în Parlament, iar emisiunile cu rating maxim sunt cele de cancan, mi-e greu să mai cred într-o societate care se îndreaptă în direcţia bună. Jurnalismul, politica sunt o oglindă destul de fidelă a societăţii. Dar aşa cum societatea are şi oameni buni şi implicaţi, hotărâţi să schimbe lucruri, regăsesc şi în presă şi în politică insule de verticalitate. În ei îmi pun speranţa.

ROMÂNIATV.NET: Ce dorinţă neîmplinită ai?

Să-l cunosc pe Regele Mihai.

ROMÂNIATV.NET: Numeşte o persoană pe care o admiri.

Marian Stas, un profesor fantastic, un lider care transformă oameni. Dacă nu-l cunoaşteţi, căutaţi-l pe Internet.

ROMÂNIATV.NET: Ai un sfat pentru tinerii care vor să facă jurnalism?

E o meserie frumoasă, cu multe satisfacţii. Dar şi cu multe frustrări. Aşa că, să se gândească nu de două, ci de 9 ori înainte. Lupta pentru adevar e complicată şi deseori n-ai nici o garanţie că adevărul va învinge.