Meleşcanu: Declaraţiile preşedintelui privind ofiţerul acoperit sunt politice. Voia să cunoască candidaţii

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la ofiţerul acoperit au fost unele politice, ele exprimând mai degrabă dorinţa şefului statului de a cunoaşte CV-ul candidaţilor la prezidenţiale, transmite Agerpres.

23 sept. 2014, 21:00
Meleşcanu: Declaraţiile preşedintelui privind ofiţerul acoperit sunt politice. Voia să cunoască candidaţii

‘Declaraţiile preşedintelui au fost declaraţii politice, nu declaraţii care să fie bazate pe elemente foarte clare sau să fie extrem de directe. A fost mai degrabă exprimarea unei dorinţe de a cunoaşte despre cei care sunt candidaţi la preşedinţie, mă refer la nivel general, care este de fapt CV-ul lor, ce au făcut în viaţă, sunt sau nu sunt, au avut legături cu vechea Securitate, cu noua Securitate, cu noul Serviciu Român de Informaţii sau cu Serviciul de Informaţii Externe. Cred că este mai degrabă o chestiune de ordin politic, decât o chestiune de ordin juridic’, a afirmat Meleşcanu la Realitatea TV.

Fostul şef al SIE a arătat că acest serviciu nu are ofiţeri acoperiţi în niciun organism de stat sau care are legătură cu funcţionarea statului român, iar scandalul pe această temă creează o problemă de credibilitate pentru servicii.

‘Serviciile de informaţii nu fac politică. Cel puţin SIE vă aigur că nu face politică. (…) Ofiţeri acoperiţi din serviciu nu avem în niciun organism de stat sau care are legătură cu funcţionarea statului român. (…) (Scandalul- n.r.) creează problemă de credibilitate şi serviciilor pentru că e un element fundamental în materie de informaţii şi ilegal. Niciodată nu ai voie de deconspiri numele ofiţerilor sau agenţilor care lucrează pentru tine, indiferent că sunt ofiţeri cu normă întreagă sau cadre deplin acoperite şi, din acest punct de vedere, se erodează încrederea în calitatea serviciilor şi capacitatea de a-şi păstra lucrurile în ordine. (…) E o infracţiune să deconspiri pe cineva’, a punctat Meleşcanu.

Referindu-se la cazul Robert Turcescu, acesta a arătat că, dacă a fost ofiţer acoperit, el nu putea fi recrutat fără să îşi dorească acest lucru.

‘Când te hotărăşti să faci o treabă, şi îţi asumi aşa ceva, trebuie să o duci până la capăt. Pentru mine problema nu este deconspirarea pe care a făcut-o Robert Turcescu, problema mea este de ce a acceptat să fie, dacă a fost, ofiţer acoperit. (…) Nimeni nu te sileşte. (…) Nu putea fi recrutat fără să îşi dorească acest lucru, fără ca el să fie de acord’, a explicat Teodor Meleşcanu.