Meleşcanu: O ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord ar crea probleme şi pentru cetăţenii români. Iohannis: Vom avea soluţii

Publicat: Miercuri, 16 Ianuarie 2019 12:47 // Actualizat: Miercuri, 16 Ianuarie 2019 14:30 // Sursa: romaniatv.net

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, a declarat miercuri că decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă şi echivalează cu o ieşire din Uniunea Europeană fără niciun fel de prevederi juridice. El susţine că în acest caz se vor crea probleme pentru toţi cetăţenii europeni aflaţi în această ţară, inclusiv pentru români.

"Noi regretăm faptul că a fost adoptată o decizie care practic echivalează cu ideea unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de prevederi juridice. Este o decizie a Parlamentului pe care trebuie să o respectăm. Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităţilor britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că cu ocazia votului s-a cerut şi o moţiune de neîncredere în primul ministru şi va trebui să trecem, probabil, şi peste cursul zilei de astăzi şi peste această temă. (...) În cazul unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme şi pentru cetăţenii români care sunt în Marea Britanie şi pentru cetăţenii din Marea Britanie care sunt din diverse ţări din UE, inclusiv din România. Această ieşire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe şi pentru cetăţenii români, şi pentru toţi cetăţenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie", a afirmat Teodor Meleşcanu la sediul MAE, potrivit Agerpres.

El a subliniat că la nivelul UE există o solidaritate care s-a manifestat în acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune şi în declaraţia politică privind viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE.

"Este greu acum să mă pronunţ acum asupra tuturor acestor probleme, având în vedere că procesul este în curs de desfăşurare. Vă asigur că din partea noastră va exista toată disponibilitatea pentru a face tot ceea ce ne este în putinţă, astfel încât retragerea Marii Britanii să fie o retragere ordonată, bazată pe nişte documente juridice, decât varianta cealaltă care este pur şi simplu o ieşire din UE fără niciun fel de reglementări", a spus Meleşcanu.

El a subliniat că UE aşteaptă o comunicare din partea Guvernului britanic cu privire la ceea ce doreşte să facă în continuare.

"În funcţie de ceea ce vor prezenta oficialităţile de la Londra, va trebui să vedem şi cum putem să răspundem. Există şi posiblitatea (...) privind prelungirea perioadei în procesul Marii Britanii de ieşire din UE. (...) Din punctul nostru de vedere, ca Preşedinţie (n.r. a Consiliului UE), suntem la dispoziţie pentru a căuta să găsim orice posibilităţi pentru continuarea dialogului, va trebui, însă, să vedem care sunt poziţiile Marii Britanii şi care este poziţia la nivelul UE. Noi, ca Preşedinţie rotativă a UE, suntem gata să punem la dispoziţie toate facilităţile pentru a avea discuţii pe tema aceasta", a adăugat Meleşcanu.

 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre respingerea acordului Brexit în Parlamentul britanic. Şeful statului a afirmat că, dacă Brexit-ul se va face pe baza acordului negociat cu UE, drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie sunt asigurate. Klaus Iohannis a mai precizat că România a luat în calcul şi alte scenarii.

"În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții", a declarat Klaus Iohannis.

Parlamentul britanic a respins marţi cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Guvernul condus de May se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia laburistă. 

Citeşte şi: Iohannis: Guvernul britanic trebuie să-şi clarifice poziţia pe Brexit. Românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
acord brexit români Marea Britanie Teodor Meleşcanu vot brexit
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8730
RON
23 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H