Meleşcanu: SIE e o victimă colaterală în conflictul dintre preşedinte şi premier

Candidatul independent Teodor Meleşcanu susţine că scandalul dintre preşedinte şi SIE este o strategie de campanie, în care conflictul adevărat este între Traian Băsescu şi Victor Ponta.

16 oct. 2014, 20:55
Meleşcanu: SIE e o victimă colaterală în conflictul dintre preşedinte şi premier

„În calitate de candidat la preşedinţie, consider că este inadmisibil să intri în dispută cu instituţiile statului la televizor. Există căi instituţionale prin care preşedintele şi premierul pot discuta, inclusic în scris, cu instituţiile respective (…) Continui să cred că bătălia e cu Victor Ponta, că SIE este o victimă colaterală”, a declarat Teodor Meleşcanu, la România TV.

Teodor Meleşcanu îl acuză pe şeful statului că se foloseşte de declaraţii politice în deconspirare. El face referire la declaraţiile senatorului care a lansat problema ofiţerului acoperit, Valer Marian. „În mod evident avea anumite informaţii, proveneau de la declaraţiile senatorului Valer Marian, e evident că avea ceva. Nu cred că ar fi ieşit fără să nu aibă nimic”, a spus Meleşcanu

Acuzaţiile prezidenţiabilului sunt serioase şi faţă de adversarii săi în campanie. Le reproşează că au furat startul şi se folosesc de funcţiile publice la care nu au renunţat. „Mulţi m-au întrebat de ce am intrat târziu în campanie. Eu n-am intrat târziu, am intrat când a început campania. Ceilalţi au furat startul, folosindu-se de poziţiile pe care le au în administraţia românească şi în sistemul politic românesc”, a apreciat fostul director al SIE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleşcanu liste cu ofiţeri acoperiţi, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost „specializaţi”. Preşedintele l-a acuzat pe fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu că minte în acest caz.

„Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi. N-aş face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi. Pe mine, ca preşedinte, mă interesează informaţia, şi nu cine şi de unde o culege. (…) N-am cerut nicio listă. Documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică”, a spus Băsescu la Palatul Cotroceni.

Băsescu a prezentat o adresă a sa din 8 noiembrie 2013 către Teodor Meleşcanu în care îi solicita să precizeze dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi în SIE şi, dacă există astfel de informaţii, să se arate perioada şi specializarea.

„Prin această adresă din 8.11.2013 mă adresam domnului director Teodor Meleşcanu cu următoarea solicitare: ‘Prin prezenta vă rog să mă informaţi dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi ai SIE’. Şi continuam: ‘În cazul în care există astfel de situaţii, vă rog să precizaţi perioada în care aceştia au fost ofiţeri ai SIE şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă’. Având în vedere că, aşa cum am afirmat public, era vorba de domnul Victor Viorel Ponta, am pus şi întrebarea dacă au fost specializaţi, pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut Victor Viorel Ponta s-o supravegheze pe Carla del Ponte, nişte fabulaţii”, a menţionat Băsescu.

El a arătat că niciodată nu i-a cerut lui Meleşcanu sursele de informaţii şi a subliniat că „incorectitudinea” lui Meleşcanu este probată de adresa pe care i-a transmis-o.

„Pe mine m-a interesat întotdeauna informaţia, acurateţea informaţiei şi oportunitatea informaţiei. Niciodată n-am întrebat despre sursele de informaţii. Dacă veţi relua conferinţa de presă a domnului Meleşcanu, veţi constata că-şi justifică refuzul de a da preşedintelui o informaţie necesară pentru că era vorba de funcţionarea Guvernului prin acest articol 10, alineatul 2, ceea ce mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a precizat că, potrivit Legii 182 din 2002, preşedintele României are acces la informaţii secret de stat şi secret de serviciu şi că nu i se pot refuza astfel de informaţii.

„Probabil domnul Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri (n.r. marţi) afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care domnia sa se află este dificilă, pentru că a creat un precedent de neacceptat în relaţia dintre un serviciu secret şi preşedintele României. Preşedintelui nu poţi să-i refuzi o informaţie pe care o deţii, iar tu, director, decizi că nu i-o pui la dispoziţie. Cu atât mai mult cu cât această informaţie îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern”, a mai declarat Băsescu.

El a spus că, în conformitate cu Legea fundamentală, preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului, inclusiv a Guvernului.