Melodia care ironiza românii din Italia, retrasă de pe YouTube

Melodia lansată săptămâna trecută în Italia, în care românii erau catalogaţi drept "criminali" şi "proxeneţi" veniţi din "Zingaria", a fost retrasă de pe YouTube.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 19:40
Melodia care ironiza românii din Italia, retrasă de pe YouTube

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a anunţat că a convins, joi, conducerea YouTube să scoată din difuzare o melodie care vorbeşte într-un mod discriminator despre românii din Italia.

„În urmă cu mai mulţi ani, un muzician din Spania a compus şi interpretat o melodie total discrimatorie la adresa românilor. Cântecul se numeste «Me cago en esos putos Rumoanos», şi pe lângă faptul că el îi critică pe românii care au luat locurile de muncă ale spaniolilor, artistul spunea că dacă vor continua aşa, el va începe să taie mâinile acestor români. Atunci FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) a cerut Conducerii paginii Youtube scoaterea acestei melodii. Răspunsul a venit atunci dupa zece zile. Scrisoarea trimisă conducerii Youtube, cât şi organismelor pentru apărarea drepturilor minorităţilor din Guvernul italian şi din cadrul Uniunii Europene a făcut ca decizia interzicerii piesei să fie mult mai rapidă”, explică federaţia, într-un comunicat.

FADERE mulţumeşte conducerii Youtube „pentru seriozitatea cu care a tratat de fiecare dată acest subiect şi că nu a lăsat aceste persoane iresponsabile care au interpretat melodiile mai sus amintite să îşi bată joc de rromii care locuiesc în Europa, de românii care sunt acolo şi implicit de România”, spune preşedintele FADERE, Daniel Ţecu.

Săptămâna trecută, producătorii emisiunii «La Zoo di 105» au lansat pe Youtube o melodie numită «Fac Macel», care ironizează românii din Italia şi implicit România. Gestul a fost criticat nu numai de comunitatea românilor din Italia, ci şi de un consilier al Primăriei Romei care a considerat o jignire faptul că românii sunt consideraţi „criminali” şi „proxeneţi” provenind din „Zingaria” (Ţigania), aluzie clară la România. Comunitatea românilor din Italia a avertizat că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.


loading...