Membră a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată pentru corupţie

Membra Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova şi asistenta de la Spitalul Judeţean Prahova, reţinute pentru fapte de corupţie în acelaşi dosar în care a fost arestată şi Viorica Oniga, fosta preşedintă a Comisiei, pentru luare de mită, au fost arestate, vineri, de Tribunalul Prahova.

RomaniaTV.net
19 iul. 2013, 17:12
Membră a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată pentru corupţie

Magistraţii de la Tribunalul Prahova au emis, vineri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele Ioanei Borcan, membru în Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, şi al Georgetei Nicoleta Irimia, asistent la spitalul de urgenţă din Prahova, au declarat reprezentanţi ai instanţei.

Cele două au fost reţinute de către procurorii anticorupţie în acelaşi dosar în care este cercetată şi a fost arestată preventiv în luna mai fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova Viorica Oniga.

Ioana Borcan este acuzată de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată.

Georgeta Nicoleta Irimia este acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit, prin intermediar, suma totală de 13.200 de lei, în mai multe tranşe, „pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu, să dispună încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor de handicap pentru un număr de 21 de persoane”.

Anchetatorii mai susţin că, în perioada 2009-2012, Borcan a contribuit la eliberarea, în mod ilegal, a 49 de certificate de încadrare în grad de handicap.

„Toate aceste persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor şi, implicit, nu aveau dreptul la beneficiile prevăzute în lege pentru gradul de handicap stabilit, astfel că au obţinut, în mod ilegal, suma totală de 475.000 lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale”, au precizat procurorii anticorupţie.

Procurorii o acuză pe asistenta medicală Georgiana Nicoleta Irimia că, în perioada 2009-2012, a primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 21.000 de lei, „lăsând să se creadă că, în mod direct sau prin intermediar, are influenţă asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova şi îi poate determina să stabilească un grad de handicap şi să elibereze certificate medicale pentru aceste persoane”.

Pentru ca persoanele de la care a primit banii să obţină pe nedrept certificate medicale de încadrare în handicap, Irimia ar fi transmis către membrii comisiei actele necesare şi sumele de bani şi a redactat personal, în fals, referate şi scrisori medicale, potrivit procurorilor.

„Beneficiarii acestor certificate medicale au încasat în mod ilegal suma totală de 253.000 de lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale”, a precizat DNA.

În acelaşi dosar, Viorica Oniga, fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, a fost arestată preventiv în 28 mai, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari, între care inculpaţii Sorin Octavian Gabor şi Georgeta Neacşu, ambii arestaţi preventiv în cauză, bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei. În schimbul banilor, Oniga a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege

Cele 68 de persoane au primit pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 de lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile, susţin procurorii.

Consiliul Judeţean Prahova a revocat-o pe Oniga din funcţia de preşedinte al comisiei pe care a condus-o din anul 2005, locul său fiind luat de un medic care în ultimii zece ani a lucrat într-un centru pentru persoane cu handicap aflat în subordinea DGASPC Prahova.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formată din cinci persoane, respectiv preşedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, şi patru membri, între care un medic angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, un psiholog, un asistent social şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap.

Viorica Oniga a fost condamnată, pe 14 iunie, la opt luni de închisoare cu suspendare într-un alt dosar în care a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese.