Membrii clanului Butoane şi directorul de achiziţii al ANAF, eliberaţi din arest

Mai mulţi membri ai clanului Butoane, dar şi directorul de achiziţii al ANAF, Dan Stroe, au fost eliberaţi, miercuri seară, din arest preventiv. Ei sunt acuzaţi în dosarul evaziunii fiscale de 40 de milioane de euro, dar judecătorii au decis, miercuri, să fie cercetaţi în stare de libertate. Nu au însă voie să plece din ţară.

RomaniaTV.net
30 aug. 2012, 06:30
Membrii clanului Butoane şi directorul de achiziţii al ANAF, eliberaţi din arest

Alături de Stroe, au fost eliberaţi Alin Teodorescu, Doina Petrescu, Ionel Pencu, Marian Gusti şi Ionuţ Chiripuş. Cei cinci au fost eliberaţi după ce Curtea de Apel a admis recursul la prelungirea măsurii de arest preventiv.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, au precizat procurorii.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu.